Přestože to chvíli vypadalo, že stoprocentní podíl společnosti provozující Dům kultury Dukla odkoupí od Základní organizace Odborového svazu ECHO Paramo město, nyní se zdá, že se začíná karta obracet.

Zklamaný náměstek

„Ladislav Urbánek, který měl pověření jednat za odbory, mi v pondělí telefonicky sdělil, že má před městem přednost jiný zájemce – společnost Bohemia Grant,“ uvedl včera pro náš Deník náměstek pardubického primátora Jan Kislinger, jenž má za město mandát jednat s odboráři. „Pro mě osobně je to zklamání, ale volbu odborářů je třeba respektovat,“ dodal Jan Kislinger.

„Město nemá žádné páky na to, aby zabránilo případnému riziku, že by kulturní dům na Dukle nadále nesloužil kultuře. Osobně si však myslím, že takové nebezpečí nehrozí,“ je přesvědčen náměstek pardubického primátora.

„Definitivní rozhodnutí by mělo padnout v pátek. Momentálně jsme učinili nějakou nabídku a musíme počkat, jak se k ní postaví druhá strana,“ poznamenal momentálně jediný jednatel Domu kultury a kina Dukla Ladislav Urbánek, jehož syn je jedním z jednatelů firmy Bohemia Grant.

„Nikdy jsme nechtěli prodávat celý objekt a nikdy jsme v něm nechtěli provozovat něco jiného než kulturu,“ zdůraznil Ladislav Urbánek. „Městu jsme kulturní dům nabízeli už v roce 1994, ale tehdy ho od nás nechtělo. Zajímavé je, že by jej rádo získalo až teď, když jsme ho dostali na určitou úroveň,“ podotkl jednatel pardubického Domu kultury a kina Dukla.

„Společnost Bohemia Grant, která provozuje restauraci nacházející se přímo v prostorách domu kultury, je pro mě dostatečnou zárukou toho, že bude vést dobře i kulturní dům. Hoši tu udělali tolik práce, že by to možná nebylo schopné zaplatit ani město,“ řekl Ladislav Urbánek.

„Neustále se tu něco opravuje a dává do pořádku. Asi těžko bychom do kulturního domu investovali, kdybychom ho chtěli bourat nebo prodávat,“ prohlásil muž, který je oprávněn jednat za odboráře.

„Jediná věc, která se bude muset nějak vyřešit, je otázka dalšího fungování kina Dukla. Od začátku roku nám jde rapidně dolů návštěvnost. Dokonce jsou dny, kdy se nepromítá vůbec. S tím je potřeba něco dělat. Nikdo kino nechce rušit, ale je nutné pro něj hledat i další využití. Vždyť momentálně měsíčně přicházíme zhruba o osmdesát tisíc korun,“ sdělil Ladislav Urbánek.

Co udělá druhé multikino?

„Je otázkou, zda se nám podaří přilákat do kina diváky například tím, že bychom tu pořádali třeba více představení pro školy. Další možností ke zvážení je pokusit se zlepšit jeho ekonomickou situaci jinak – například tím, že by se tu odehrávala firemní školení a podobně,“ nechal se slyšet jednatel pardubického Domu kultury a kina Dukla.

„Uvidíme, co s námi udělá plánovaný rozjezd Paláce Pardubice, kde by mělo být i druhé multikino ve městě. Pak se může stát cokoliv, ale my nyní vycházíme z reality, která je teď,“ pravil Ladislav Urbánek.