Hned tři večery věnoval 38. ročník mezinárodního festivalu Pardubické hudební jaro životním osudům a tvorbě geniálního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta, od jehož narození letos uplynulo 260 let.

Pocta Mozartovi

Pořad s názvem Hommage à W. A. Mozart byl v neděli večer k vidění v nově zrekonstruovaném Poutním chrámu Panny Marie Pomocné v Luži a včera i v Divadelním sále přeloučské Občanské záložně.

Třetí repríza pak bude k vidění v neděli 24. dubna od 17 hodin v sezemickém Kostele Nejsvětější Trojice.

„Je to vždycky čest být součástí celku, který dokáže lidi odtrhnout od televizí a dostat je do kostelů, koncertních síní či společenských sálů. Každý, kdo takovou akci, jako je Pardubické hudební jaro, organizuje, by měl vždy 28. října stát na Pražském hradě a přebírat za takovou činnost metál. Vždyť přesně tohle je solí národa," nechala se slyšet jedna z hlavních hvězd programu, mezzosopranistka a moderátorka Martina Kociánová, pro níž je Mozartova hudba srdeční záležitostí.

„Navíc letos slaví významné výročí. Proto jsme se už loni s pardubickým souborem Barocco sempre giovane domluvili, že bychom mu chtěli v tomto ročníku festivalu vyseknout poklonu," poznamenala Martina Kociánová.

„Jsem moc ráda, že mě právě tento soubor přizval ke spolupráci. Je plný vynikajících mladých muzikantů, navíc báječně sehraný a má pro tuto hudbu úžasný cit. Těší mě to i proto, že jsem díky tomuto programu mohla stát po boku takového rétora, jakým je herec Alfred Strejček," vyzdvihla známá pěvkyně a moderátorka dalšího vzácného hosta, který se společně s ní postaral o umělecký přednes textů zabývajících se Mozartovým životem a tvorbou.

Hlavní důraz byl kladen na události a osobnosti, které byly neodmyslitelně spojeny s Českem. „Češi procházeli celým Mozartovým životem," zdůraznil Alfred Strejček.

Tři stupně Celsia

Co by to bylo za poctu nesmrtelnému hudebnímu géniovi, kdyby v tomto pořadu nezazněly úryvky z jeho slavných děl, jako je třeba Malá noční hudba či Figarova svatba?

Nedělní festivalová premié᠆ra v Luži se velmi podařila, a to i přesto, že teplota v kostele se pohybovala kolem pouhých tří stupňů nad nulou!

„Obdivovali jsme publikum, že tu v takové zimě vydrželo sedět už půl hodiny před začátkem programu. Jinak jsme ale byli tímto prostorem okouzleni. Nikdy předtím jsem tu nebyla. Je to opravdu nádherný kostel s perfektní akustikou," uzavřela Martina Kociánová.