Prestižní filmová přehlídka Febiofest zamířila do regionů!

Její první letošní zastávkou jsou východní Čechy.

Svátek milovníků stříbrného plátna, který svým rozsahem nemá ve střední Evropě obdoby, se od včerejška až do čtvrtka 31. března utábořil v královéhradeckém multikině CineStar, které se nachází v prostorách Obchodního centra Futurum.

Pardubičtí diváci se mohou na Febiofest těšit ode dneška do pátku 1. dubna. Uskuteční se rovněž v multikině CineStar, jež má své sídlo v Obchodním centru Grand.

Do východočeského programu Febiofestu se organizátorům opět podařilo získat výběr toho nejlepšího z letošní pražské přehlídky.

„Diváci tak budou mít znovu možnost vidět spoustu velmi kvalitních snímků v distribučních předpremiérách, tedy ještě dříve, než se dostanou běžně do kin," uvedla Markéta Novotná z pořádající agentury Wamak CZ.

„Doufám, že i letos naplníme diváky zajímavými filmovými zážitky," nechal se slyšet duchovní otec a zakladatel Febiofestu Fero Fenič.

Na jaké snímky se ve středu můžete těšit na Febiofestu?

Jaké snímky nabízí dnešní program prestižní filmové přehlídky Febiofest v Hradci Králové a v Pardubicích?

HRADEC KRÁLOVÉ 17:30 – MR. HOLMES

Píše se rok 1947 a legendární detektiv Sherlock Holmes (I. McKellen) tráví podzim svého života na venkovském statku v anglickém Sussexu. Společnost mu v jeho 93 letech dělá jen výrazně mladší hospodyně (L. Lynneyová) a její synek Roger. Holmesova brilantní paměť doznala s věkem značné trhliny a tak jeho snaha uvést na pravou míru životopis, který napsal jeho kolega Watson, není tak snadná, jak se zdá. S pomocí Rogera si ale Holmes pokouší vybavit souvislosti svého posledního případu, který ho přiměl k ukončení kariéry a také se ho víc než osobně dotýkal. Hvězdně obsazené detektivní drama režiséra Billa Condona vzniklo podle stejnojmenného románu Mr. Holmes spisovatele Mitche Cullina.
Hrají: Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker, Philip Davis, John Sessions, Patrick Kennedy.

17:30 – LICKS

Hlavní hrdina zvaný „D" strávil dva roky ve vězení za nevydařenou loupež. Právě byl podmínečně propuštěn a je odhodlán vydat se novou, lepší cestou. Podaří se mu vymanit z dosavadního destruktivního stereotypu, ve kterém žije? Černošský nezávislý film Licks líčí drsnou realitu života v kalifornském Oaklandu. Většina tvůrců z tohoto města pochází nebo zde vyrůstala, snímek natáčeli v ulicích i bytech svého působiště, což nebývale zvyšuje autenticitu díla. Většina herců stála před filmovou kamerou poprvé, rovněž režisér a kameraman jsou debutanti, přesto se jim podařilo vytvořit strhující drama, které nabízí neotřelý pohled na život outsiderů společnosti.
Hrají: Stanley Doe Hunt, Koran Streets, Les Aderibigbe, Devon Libran, Tatiana Monet, Thomas Dalby.

20:00 – DIAGNÓZA: ŠAMPION
Nadšení pro americký fotbal má ve Spojených státech podobu náboženského vytržení fanoušků a prostupuje společností od malých kluků na hřištích, kteří sní o stipendiích a profesionální kariéře, přes rodiny, usedající k přenosům, až k miliardovým obratům v národní lize NFL. Bennet Omalu (Will Smith), lékař původem z Nigérie, se úspěšně usadil v Americe a vybudoval si kariéru ve forenzní patologii. Jeho životní příběh se s národní sportovní posedlostí zkřížil, když zveřejnil svou studii o chronickém poškození mozků hráčů, jež je způsobeno tisíci údery do hlavy při každém zápasu, a rozpoutal tak kontroverzi ve válce o zdraví a nadšení pro hru.
Hrají: Will Smith, Alec Baldwin, Gugu Mbatha-Raw, Arliss Howard, Paul Reiser, Luke Wilson.

20:00 – ANOMALISA
Zřejmě nejoriginálnější americký scenárista současnosti Charlie Kaufman (Věčný svit neposkvrněné mysli, V kůži Johna Malkoviche) se ve svém druhém režijním počinu vydává do melancholického a sarkastického světa Michaela Stonea. Michael je uznávaným řečníkem v oblasti služeb zákazníkům a přijíždí do hotelu, kde má mít na kongresu projev pro stovky účastníků. Svět je ale pro něj již tak nezajímavý, že všichni lidé včetně jeho ženy a dcery mluví stejným hlasem – než potká Lisu. Propracovaná stop-motion animace je unikátním výtvarným ztvárněním příběhu člověka, který zjišťuje, že možná ještě není nutné lámat hůl nad lidskou existencí.
Hrají: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan.

PARDUBICE 19:00 – SMRTELNÉ HISTORKY
Podezřelý mexický kaktus po dědečkovi, miniaturní profesor, který se vzepře jatkám zvířat pro vědecké účely, dvojice nepříliš schopných zabijáků v tatrovce a sebevražedně hloupý rytíř bojující s drakem: hrdinové malí a velcí ve třech oddělených povídkách proložených dračími groteskními vstupy zažívají originální, temně hravé a žánrově pestré variace na téma hrdinství a smrti v trikovém filmu Jana Bubeníčka.
Hrají: Jan Budař, Pavel Landovský, Jan Bubeníček, Ondřej Trojan, Ladislav Frej, Jiří Schwarz.