HRADEC KRÁLOVÉ
Úterý 31. března
20:00 – Králova zahradnice (zadáno)
Středa 1. dubna
17:30 – Druhý báječný hotel Marigold, USA/GB
17:30 – Nalezenec, USA
20:00 – Pořád jsem to já, drama USA/ Francie
20:00 – Manglehorn, USA
22:00 – noční představení Pokojská Lynn, DE
Čtvrtek 2. dubna
17:30 – S tváří anděla, GB/IT/ES
17:30 – Rudá mašina, USA/RU
20:00 – Králova zahradnice, GB
20:00 – Táhni do pekel, FR

PARDUBICE
Středa 1. dubna
10:00 – Město 44 (rezervováno pro školy)
19:00 – Králova zahradnice (zadáno)
Čtvrtek 2. dubna
17:30 – Pořád jsem to já, drama USA/FR
17:30 – Krev odvážných, IS
20:00 – 1001 gramů, NO/DE/FR
20:00 – Mé jméno je láska, IT
Pátek 3. dubna
17:30 – Pořád jsem to já, USA/FR
17:30 – Rudá mašina, USA/RU
20:00 – Mr. Turner, GB/FR/DE
20:00 – Čarovný les, USA

Milovníci stříbrného plátna se mají na co těšit. Obě východočeské metropole přivítají regionální ozvěny mezinárodního filmového festivalu Febiofest, a to v prostorách multikina CineStar.
V Hradci Králové se festival zastaví od úterý do čtvrtka 2. dubna, v Pardubicích bude k vidění od středy do pátku 3. dubna.

Výsada obou měst

„Půjde o malou ochutnávku z pražské části Febiofestu," upřesnil prezident přehlídky, známý režisér Fero Fenič, který si ani letos nenechá ujít návštěvu východních Čech.

„Hradec Králové a Pardubice jsou skutečně jedinými městy v regionech, kam jezdím pravidelně každý rok. Jen tyto dvě východočeské metropole mají tuto výsadu," upozornil zakladatel Febiofestu.
„Bývá tu výborná organizace a slavnostní zahajovací večery mívají i velmi slušnou společenskou úroveň. Proto nemám nikdy odvahu na východ Čech nepřijet," usmíval se Fero Fenič.

O slavnostní zahájení se v obou městech postará snímek Králova zahradnice. Tu letos v Praze představil režisér Alan Rickman, jeden z nejlepších britských herců současnosti, který si ve filmu i zahrál.
„Febiofest ocenil Alana Rickmana na slavnostním zahájení festivalu Kristiánem za přínos světové kinematografii," upřesnila za pořadatele východočeské části Febiofestu Markéta Novotná.

Kristiána si váží

„Ceny Kristián si nesmírně vážím. Jen přemýšlím, jestli ocenění za celoživotní dílo nepřišlo příliš brzy," vtipkoval dobře naladěný Alan Rickman, jeden z nejpřitažlivějších padouchů světové kinematografie, jak ho titulovala moderátorka, pardubická rodačka Jolana Voldánová.

„Nejsem zas až takový padouch, což dobře vědí ti, co viděli mé filmy o Harrym Potterovi," poznamenal filmový profesor Severus Snape, který si zahrál i Hanse Grubera ve Smrtonosné pasti či šerifa z Nottinghamu ve snímku Robin Hood: Král zbojníků.

„Jsem rád, že jsem se díky Febiofestu dostal do Česka. Chtěl jsem se do Prahy vypravit se svou ženou v roce 1990 a strávit tu Silvestra na nádherném Václavském náměstí. Tehdy nebyla k sehnání ani letenka a ani hotelový pokoj," zavzpomínal Alan Rickman.

Jeho snímek Králova zahradnice s Kate Winslet v hlavní roli nahradí na slavnostním zahájení původně avizovaný titul Talisman vlků. Ten nakonec nebude uveden v Česku do distribuce. Festival ho tak promítal pouze na projekcích spojených s návštěvou režiséra Jeana-Jacquese Annauda v Praze.