Centrem akce se opět stanou prostory Divadla 29. Festivalová nabídka určená široké veřejnosti uvede  dokumenty s lidskoprávní tematikou, včetně tří nových českých dokumentárních snímků, specializované pásmo dopoledních školních projekcí, zavedené moderované diskusní večery s pozvanými hosty i dva autorské fotografické soubory laureáta Czech Press Photo 2012 Martina Wágnera.
Hlavní téma letošního ročníku upozorňuje na nebezpečné tendence, které se poslední dobou objevují v české společnosti. Provokativní otázkou Bojíte se snášet? chtějí organizátoři festivalu otevřít debatu o netoleranci, rasismu a diskriminaci.

Bojíte se snášet?

„Netolerance a vymezování se vůči odlišnostem jakoby se stávaly normou, kterou sebevědomě šíří politické špičky, jak jsme tomu byli naposledy svědky při vyhrocené prezidentské kampani. Stejně nebezpečné jsou ale také věty typu 'já nejsem rasista, ale…', které často slýcháme kolem sebe, nebo je říkáme sami. Letošním festivalem se diváků ptáme – bojíte se snášet? A naše odpověď je jasná. Není potřeba se bát, protože respektem a otevřeností nemáme co ztratit. Naopak," konstatovala ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Snímky ze světa

Odpolední a večerní program nabídne celkem patnáct projekcí aktuálních dokumentárních snímků z celého světa. Filmy promítané od osmnácti hodin budou spojeny s moderovanou diskusí s pozvanými hosty – Pardubice navštíví režisérské tvůrčí duo Vít Klusák a Filip Remunda, antropoložka a afrikanistka Hana Horáková či expertka Agentury pro sociální začleňování Markéta Skočovská.

V pardubické premiéře budou uvedeny tři nové české dokumenty – film Pevnost, vítěz české sekce na loňském filmovém festivalu v Jihlavě a snímky Svobodu pro Smetanu  a Na divokém severu. Filmy doplní také tematická debata.
Součástí bude i dvanáct dopoledních projekcí určených pardubickým školákům, na nichž se žáci a studenti budou moci seznámit s tématy a kontexty aktuálního světového dění a jeho problematik.  (len)