O slavnostní zahájení se ve čtvrtek postará v prostorách centra Grand v multikině CineStar drama Do větru Sofie Šustkové s Vladimírem Polívkou, Jenovéfou Bokovou a Matyášem Řezníčkem v hlavních rolích. Film se na pozadí současné uprchlické krize snaží najít odpověď na to, co vlastně znamená svoboda. Pardubičtí milovníci kinematografie budou mít možnost spatřit filmy, které by jinde a za jiných okolností vidět nemohli.

„Festival přinese to nejlepší z celosvětové filmové produkce nejrůznějších žánrů, a to v distribučních předpremiérách, tedy ještě dříve, než se dostanou do kin a do televizí,“ uvedl jeden z organizátorů Tomáš Drechsler. V Pardubicích bude představen výběr toho nejlepšího z pražské části Febiofestu, napříč kategoriemi.

„K vidění tu bude například aktuální kandidát na Oscara – letní romance Dej mi své jméno italského režiséra Luca Guadagnina či Neposlušnost stoupající režisérské hvězdy z Chile Sebastiána Lelia, příběh zakázané lásky v ortodoxní židovské komunitě s Rachel Weisz a Rachel McAdams v hlavních rolích,“ dodal Drechsler.