Program festivalu Pernštejn(l)ove, který hraje představení s romantickým námětem, odstartuje ve středu 1. srpna v devět hodin večer. Spolek divadelních ochotníků Alois Jirásek z podkrkonošské Úpice si nastudoval Smetanovu operu Prodaná nevěsta.

„Čeká vás velkolepá scéna v podobě funkčního kolotoče, více než čtyřicítka herců, zpěváků, akrobatů a muzikantů. Věříme, že bude Prodanka pro diváky podobným zážitkem jako loňský muzikál Cyrano, který nadšené publikum ocenilo dlouhotrvajícím potleskem vestoje,“ řekl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Ve čtvrtek se diváci mohou těšit na dvě komedie v podání Divadla Jesličky Josefa Tejkla a Divadla Tramtarie. Na pátek 3. srpna připravili organizátoři trochu jinou komedii, a sice Commedia á la carte v podání českolipského souboru Divadelní klub Jirásek, které vychází z improvizovaného divadla renesanční Itálie.

Na pátek je naplánovaná i festivalová novinka. „Vůbec poprvé se bude na festivalu Pernštejn(l)ove tancovat. Strhující taneční představení v podání Vandy Hybnerové a Lucie Kašiarové by si neměli nechat ujít ti, kteří zvládnou pohled na dvě cynické ženy, jež se nebojí být patetické a sentimentální,“ uvedla dramaturgyně festivalu Kateřina Fikejzová Prouzová.

Stotisícím cestujícím roku 2018, který letos prošel branami pardubického letiště, je Zuzana Jindrová z Trutnova.
Letiště Pardubice odbavilo cestující číslo jedno sto tisíc

Dva a Rodina je základ

Festival končí v sobotu a uzavřou jej komedie, jejichž součástí je i suchý anglický humor. Nejprve brněnské sdružení Amadis představí tragikomedii Dva a tečkou za festivalem bude představení Rodina je základ od Divadelního souboru J. K. Tyl z Meziměstí.

Každý den festivalu se hraje od šesti a od devíti hodin večer. Diváky čeká i bohatý doprovodný program. Mezi divadelními představeními a po jejich skončení budou v zámeckém parkánu probíhat improvizační vystoupení, koncerty a podobně. Nebude chybět ani občerstvení.

Vstupenky jsou v prodeji na pokladně Zámku Pardubice, v Infocentru Pardubice a v sítí Ticketportal. Děti a mládež do 15 let mají vstup zdarma.

(tča)