Celá řada známých tváří se objeví na osmém ročníku Grand Festivalu smíchu, jehož hlavní část se v Pardubicích uskuteční od pondělí 18. do pondělí 25. února.

„Letos by na festival jako kmotři jednotlivých soutěžních titulů měli zavítat například Eliška Balzerová, Jana Hlaváčová, Chantal Poullain, Luba Skořepová, která nechyběla ještě na žádném ročníku festivalu, Marián Labuda, Petr Nárožný či Zdeněk Troška,“ konstatoval mluvčí pořádajícího Východočeského divadla (VČD) Radek Smetana.

V soutěžní části přehlídky se o titul Komedie roku 2007 utká sedm veseloher z českých a moravských jevišť. „Hlavní cena bude udělena nejlépe hodnocené inscenaci odbornou a studentskou porotou i diváky,“ sdělil mluvčí VČD.

Doprovodný program bude nově rozdělen do sekcí Divadlo vás baví, Divadlo na vlastní nebezpečí a Smích děti baví.

„Divadlo vás baví nabídne divadelní představení profesionál〜ních divadel, studentských divadel a amatérských seskupení. Objeví se tu i nedivadelní žánr, jako jsou koncerty, výstavy apod. Na své si v této sekci přijdou i senioři,“ řekl Radek Smetana.

Na kontroverzní tituly dojde také!

Návštěvníci se mohou těšit například na Šest tanečních hodin v šesti týdnech pražského Divadla Ungelt, Můj báječný rozvod Divadla Viola, Kapsy plný šutrů Divadla Rokoko, Obraz olomouckého Divadla hudby, taneční grotesku Baby box souboru Veselé skoky nebo koncert kapely Ponožky pana Semtamťuka.

„Sekce Divadlo na vlastní nebezpečí bude určena především mladému publiku. Může představit i kontroverzní tituly, nevšední zážitky a atraktivní zábavu menšinových žánrů,“ prohlásila dramaturgyně Grand Festivalu smíchu Jana Uherová a dodala, že v této části se objeví například Brýle Eltona Johna ostravské Komorní scény Aréna, Zvěstování aneb Bedřichu, jsi anděl brněnského Buranteatru, taneční projekt Naměkko Naostro souboru Nanohach či one-woman představení Fragile + polské tango pro tři v podání divadla Krepsko.

„Smích děti baví je soubor představení pro nejmenší diváky (například Ententýky pražské Violy či Šípková Růženka Teátru Víti Marčíka),“ prozradila dramaturgyně.

Novinkou letošního ročníku bude též festiválek anekdot, který nese název Fórfest.

Program festivalu najdete ZDE