„Červený Kostelec je celoročně divadelně aktivní, místní divadlo nabízí svým divákům kvalitní program po celou sezónu, je tu také domácí Divadelní soubor Na tahu, a ve městě se každoročně pořádá velký mezinárodní folklórní festival a ve spolupráci s Centrem uměleckých aktivit i dvě přehlídky scénického tance. Publikum je tu nadšené a otevřené, a proto není proto divu, že je o divadelní přehlídku obrovský divácký zájem a divadelníci z hostujících souborů si pobyt v Kostelci náležitě užívají. Od rána do večera ožívá celé divadlo představeními, živelnými diskusemi, ale i neformálními setkáními na baru a hraním a zpěvem až do pozdních hodin,“ přibližuje atmosféru divadelního maratonu Kateřina Fikejzová Prouzová z pořádajícího Centra uměleckých aktivit.

Většina divadelníků do Červeného Kostelce přijíždí opakovaně a zůstávají na jednu nebo více nocí, aby podpořili kolegy z jiných souborů, sdíleli svoje zkušenosti, představili nové tituly a také si vyslechli verdikt lektorského sboru, který je zároveň festivalovou porotou, která rozhoduje o postupu do celorepublikové přehlídky Divadelní piknik Volyně.

DS Na tahu, Červený Kostelec / D. Lindsay-Abaire: Králičí nora.
Gogol, Moliér i Čapek. Červený Kostelec znovu ožije divadelním festivalem

„Inscenace do programu vybírá programová rada festivalu. Kritériem není jen kvalita souboru, ale také celková rozmanitost programu. A pak tu jsou provozní věci – které dny mohou soubory hrát, a jak je náročná příprava představení – stavba scény, příprava osvětlení a další. Aby do sebe vše ideálně zapadlo jako puzzle, není někdy snadné,“ vysvětluje Fikejzová Prouzová. Letošní ročník přináší výběr 11 amatérských souborů z východních Čech.

Revizor, Mrzák Inishmaanský i Matka

Divadelní soubory a spolky z Dobrušky, Jaroměře, Jilemnice, Nové Vsi, Pardubic a dalších měst přivezou k zábavě i zamyšlení pestrou směs současné dramatiky, ale i klasických kusů. Zahájení festivalu patřilo DS Krocani v troubě při ZUŠ Dobruška, která se rozhodla pustit do oblíbené komedie Revizor. Z Vamberka přichystali Past na osamělé muže, tragikomický příběh od současného úspěšného dramatika Martina McDonagha Mrzák Inishmaanský uvede DS Kolár z Police nad Metují a závěr festivalu bude patřit Čapkově dramatu Matka v podání DS Vrchlický z Jaroměře.

Po každém představení zasedne lektorský sbor, aby věnoval 45 minut diskusi nad tím, co právě viděli. Divadelní profesionálové hodnotí režijní a dramaturgickou práci, herectví, úroveň jevištní mluvy, ale také výpravu. Letos v porotě zasednou Jakub Korčák z pražské DAMU, o rozbory textů se postará dramaturgyně karlovarského divadla Petra Richter Kohutová a hlasovou úroveň herců zhodnotí pedagožka DAMU Regina Szymiková. V čele poroty zasedne Aleš Bergman z brněnské JAMU.

Kdo postoupí do Volyně?

Vítězný soubor si z červenokosteleckého festivalu odveze mimo účastnického listu také dárky, ale hlavně přímý postup do celorepublikového kola ve Volyni. V případě, že se objeví nějaké další želízko v ohni, může porota podat tzv. doporučení na zařazení do programu Divadelního pikniku Volyně.

Kdo bude letošním vítězem, ještě nejde předjímat. Konkurence je i letos velká a divadlo je živý mechanismus. Vítězný soubor vyhlásí porota v neděli 19. února. Do té doby mohou diváci držet palce, ale hlavně – užívat si program, který pro ně v Kostelci pořadatelé připravili.

26. ročník červenokostelecké přehlídky pořádají Centrum uměleckých aktivit, Volné sdružení východočeských divadelníků, Městské kulturní středisko Červený Kostelec a Divadelní soubor NA TAHU s finanční podporou Královéhradeckého kraje a Ministerstva kultury ČR. Vstupenky na festivalová představení je možno koupit na stránkách Městského kulturního střediska KLUB.