Inscenace je rámována ukázkami z Hitchcockova filmu Na sever severozápadní linkou, ve kterém se objevuje jméno George Kaplan. Kdo to vlastně je? Právě tuto otázku řeší postavy hry ve třech mikropříbězích koncipovaných jako schůze. V prvním případě se schází parta konspirátorů, která pracuje na projektu George Kaplan, což by měla být jakási umělecká a společenská platforma. Ve druhé části sledují diváci meeting party scenáristů, kteří pro tajemného klienta vytváří příběhy, v nichž figuruje postava George Kaplana. V poslední části triptychu vyhodnotí identitu George Kaplan jako hrozbu skupina pracovníků tajné informační služby.

Sonntagova hra má zřejmé rysy absurdního dramatu, komediální prvky se prolínají se znepokojivými odkazy na zmatek dnešní informacemi zahlcené doby, která se začala nazývat postfaktická. Režisérka Linda Dušková scénickým řešením udělala z diváků účastníky schůzí, všudypřítomné jsou monitory, které snímají některé části hracího prostoru a navozují tísnivý dojem, že je člověk neustále sledován.

Pavel Šrut
Už ráno začal večírek v divadle

Individualita postav

Pardubičtí diváci už měli hru George Kaplan možnost vidět jako scénické čtení, herecká sestava se ovšem změnila. Jan Musil, Martina Sikorová, Milan Němec, Petra Janečková a Štěpánka Fingerhutová představují anonymizované postavy pojmenované ve scénáři pouze písmenem, hercům se ale daří drobnými detaily dodat postavám také individualitu, nejsou jen členy davu.

Problémem textu je značná upovídanost, která hlavně v první třetině brání inscenaci chytit to správné tempo. Před lety uvedené scénické čtení bylo v tomhle ohledu paradoxně povedenější, jelikož v něm tvůrčí tým Sonntagovu hru výrazněji krátil a celku to prospělo.

George Kaplan představuje náročnou podívanou prošpikovanou různými kulturními a intertextuálními odkazy. Na repertoáru pardubického divadla se jedná o netradiční inscenaci, kterou je dobré vidět. Právě pro takové projekty současného dramatu s využitím moderních inscenačních metod by mohla sloužit Malá scéna i do budoucna, byť je to možná cesta obtížná a pro část publika nestravitelná.

Hodnocení Deníku: 60%