Od 26. ledna do 2. února se bude ve Východočeském divadle konat tradiční Grand Festival smíchu. I letos bude o titul Komedie roku soutěžit sedm inscenací. Letos poprvé bude závěrečný Galavečer smíchu přenášen Českou televizí ve zpožděném přímém přenosu na programu ČT art.

„Původně myšlenka festivalu vzešla z toho, že v únoru a březnu byly v divadle malé tržby. Tak jsme přemýšleli, jak to zvrátit. Komedie je výsostný umělecký žánr, který byl ale dříve opomíjen, proto v České republice nebyl žádný festival podobného zaměření. Ostatně některá divadla nás od tohoto projektu zrazovala, že prý nebude mít dlouhého trvání," konstatoval ředitel VČD Petr Dohnal.

Rusko netáhne

Jenže festival komedií se mezi diváky ujal a nyní prý některá česká divadla dělají dramaturgický plán i s ohledem na to, aby měla na repertoáru komedii, která by se mohla pardubického Grand Festivalu smíchu zúčastnit.

„Letos jsme na festival pozvali komedie, které oceňuje odborná kritika, ale jsou i hojně navštěvované. Zajímavostí je, že šest ze sedmi inscenací je angloamerických. Jedinou výjimkou jsou Gogolovy Mrtvé duše. Možná je to současnými protiruskými náladami, ale Mrtvé duše jsou zatím spíše na okraji zájmu diváků. Přitom tuto inscenaci režírovala Hana Burešová, která festival několikrát vyhrála," vysvětlila dramaturgyně festivalu Jana Uherová.

I tento rok se festivalu zúčastní řada známých osobností v rolích patronů jednotlivých soutěžních inscenací. „Pozvání přijali Petr Štěpánek, Luba Skořepová, Marián Labuda, Ladislav Frej či Petr Nárožný. Jednáme také s Janou Štěpánkovou, Vilmou Cibulkovou či Evou Holubovou," řekl Petr Dohnal s tím, že Galavečer smíchu by měl uvádět herec Martin Dejdar.

Výstava U Jonáše

K patnáctému výročí přichystalo divadlo ve spolupráci s Východočeskou galerií Pardubice také výstavu fotografií, která mapuje historii divadelní přehlídky nejlepších komedií. K vidění bude od 22. ledna v Domě U Jonáše.

„S Východočeským divadlem se nám vždy dobře spolupracovalo. Vážíme si inteligentního humoru, proto se k festivalu připojujeme i dvěma dalšími výstavami Františka Skály v Domě U Jonáše a Michala Gabriela na pardubickém zámku," sdělila ředitelka Východočeské galerie Hana Řeháková.