O tom, že erotika není jen výsadou mládí a láska kvete v každém věku, přijeli návštěvníky osmého ročníku Grand Festivalu smíchu přesvědčit členové pražského Divadla Na Fidlovačce s inscenací Poslední doutník.

Unavení manželé


Hra, která v Pardubicích bojuje o titul Komedie roku, vyprávěla o jednom hodně letitém, unaveném manželství.

„Myslím, že každý, kdo je v manželském svazku už delší dobu, se v tomto příběhu pozná,“ konstatoval představitel ředitele gymnázia na penzi Ragnara Tomáš Töpfer.

„S Eliškou Balzerovou, jež hraje mou ženu Anneli, i ostatními kolegy si toto představení ohromně užíváme,“ sdělil ředitel Fidlovačky.
Ten v inscenaci Bengta Ahlforse zosobňuje postavu vášnivého kuřáka doutníků balancujícího na hraně mezi životem a smrtí, manžela, jemuž nasadil parohy Helge (Zdeněk Maryška), jeho dlouholetý nejlepší přítel a k tomu ještě kněz libující si v sadomasochistických sexuálních praktikách. Pastorovu dceru, fotografku Moniku, která se po sedmi letech má v úmyslu rozvést a díky jejímuž nečekanému příjezdu z italského Milána se celá záležitost provalí, ztvárnila Monika Kobrová.

„Jsme moc rádi, že jsme si již po několikáté mohli na Grand Festivalu smíchu zahrát. Pro nás je to svátek. Jsme divadlo, které nepopírá, že část jeho dramaturgie je věnovaná komedii. Jsem na to docela hrdý, že tento žánr děláme a zrovna tak považuji za velký úspěch, že v Pardubicích vznikla a už osmým rokem existuje takto zaměřená přehlídka a že se těší takovému diváckému zájmu. To je chvályhodné, ať už se letos stane vítězem kdokoliv. Ale my jsme sem přijeli se známým, takřka coubertinovským heslem, že není důležité zúčastnit se, ale vyhrát,“ žertoval Tomáš Töpfer.

Vřelé publikum


Hořká komedie o manželském páru, který přestal existovat jako celek a změnil se v podivné soužití dvou vnitřně sžírajících se osob, se zřejmě zařadí mezi horké kandidáty na přední festivalová umístění. Svědčil o tom i fakt, že pardubické obecenstvo herce několikrát odměnilo potleskem na otevřené scéně.

„Publikum bylo vřelé. Je vidět, že festival má rádo a že ho podporuje. Pro nás to bylo moc příjemné přijetí,“ nechala se slyšet jedna z hlavních představitelek této hry o nenaplněných snech a skrytých touhách Eliška Balzerová.

Známá herečka se na letošním ročníku festivalu objeví znovu ještě ve čtvrtek, tentokrát v doprovodném programu přehlídky s představením pražského Divadla Viola Můj báječný rozvod, a to na Hronovické scéně od 16.30 hodin. „To je jen takový nesoutěžní přídavek. Ale těším se na něj možná ještě víc. Komorní inscenace mám moc ráda a jsem zvědavá na pro mě nový prostor, v kterém jsem v Pardubicích ještě nehrála,“ podotkla Eliška Balzerová.
Přehlídka pokračuje i dnes.