„Maminka mi vždycky říkala, že by byla ráda, kdybych jednou hrál prince, ale kamarádka mě varovala: Pohádka – to bude buď dobré, nebo si na ní vylámeš zuby. Děti totiž ničím neokecáš! Ale zahrát si pohádkovou postavu byl vždycky můj sen a jsem rád, že se mi splnil,“ konstatoval Miroslav Hrabě, který v nové pohádce Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka ztvárnil postavu Ondry.

Nesmělý vojáček


„Je to nesmělý vojáček, zamilovaný do princezny. Pak potká Matěje, sympatického darebáka, který mu dodá odvahy,“ popisuje svou roli mladý herec, jehož partnerkou ve filmu je Veronika Kubařová jako princezna Rozmarýnka.

„Verunku znám už delší dobu. Když jsem ji uviděl poprvé, tak jsem ještě vůbec netušil, že spolu budeme někdy něco točit. Kamarád mi ale už tenkrát tvrdil, že má přezdívku Princezna,“ smál se Miroslav Hrabě, který se prý moc těšil na jednu ze závěrečných scén.

„Je to ta, kdy princezna díky Matějovi (Janu Dolanskému) konečně pochopí, kdo ji má opravdu rád a schyluje se k polibku. Tuto scénu jsem se rozhodl pojmout tak, že jsem se pořádně rozeběhl a Verunka už na mě z dálky křičela: ,Míro, prosím tě, neotvírej tu pusu a nevyplazuj ten jazyk!’ Když to viděl režisér Zdeněk Troška, tak mi jen taktně naznačil, že točíme pohádku pro děti. A já se přitom na Verunku vrhl tak, že bych ji snad vysál,“ podotkl mladý herec, který společně se svým kolegou Janem Dolanským absolvoval kvůli pohádce i hodiny šermu a kurz jízdy na koni.

„Na koni jsem se snažil vypadat suverénně, ale když jsem k tomu ještě měl odříkávat nějaký text, byl jsem trochu vyvedený z míry. Kůň si totiž dělal, co chtěl. Při jedné scéně, kdy se točilo přepadení loupežníků, zazněl výstřel a já pak s koněm nečekaně pádil někam do lesa,“ pousmál se šestadvacetiletý mladík, který se objevil například ve filmu F. A. Brabce Bolero či televizních seriálech Redakce, Hraběnky a Světla pasáže.

„Dosud jsem hrál spíše muže s pokřivenými charaktery. Ondra je vyloženě kladný hrdina. O to víc to pro mě bylo zajímavé,“ svěřil se našemu Deníku Miroslav Hrabě při pardubické předpremiéře Nejkrásnější hádanky.

Těžké hádanky


„Když jsem zkoušel uhodnout hádanky, které se v pohádce objevily, většinou jsem na to šel z úplně jiného konce. Byly opravdu těžké,“ přiznal představitel Ondry, který se potýkal i s jedním nesnadným úkolem. „Musel jsem polít vodou Taťjanu Medveckou, která si ve filmu zahrála intrikářskou dvorní dámu. Ona byla úplně úžasná, a to nejen jako herečka, ale i jako člověk. I proto jsem myslel, že po této scéně mě z natáčení vyženou. Naštěstí to dobře dopadlo,“ oddychl si mladý herec.