Ani na Štědrý večer nemají herci Východočeského divadla (VČD) v Pardubicích volno. Hned potom, co doma snědí kapra a rozbalí si dárky pod vánočním stromečkem, je totiž čeká již tradiční Štědrovečerní zpívání.
„Diváci se opět mohou těšit na neformální setkání s herci, společně zpívané koledy jako každý rok doprovodí netradiční orchestr složený ze zaměstnanců divadla," zve návštěvníky Radek Smetana, tiskový mluvčí  divadla.

Zkuste si povolání divadelního herce!

Sváteční program VČD začíná přesně o půlnoci. Všichni příchozí se do něho mohou sami zapojit a stát se tak součástí nezapomenutelného večera.
A jak na to? Přispět můžete nejen svým zpěvem, ale také třeba hrou na hudební nástroje. Divadlo totiž vyzývá všechny muzikanty, ať si své instrumenty rozhodně nenechávají doma. Na jeden večer tak může na prknech divadla zazářit opravdu každý a vyzkoušet si, jaké by to bylo být hercem. Ti odvážní, kteří na jevišti vystoupí, se navíc dočkají drobných dárků.
„Vyvrcholením večera pak bude slavnostní představení Duchovního zvonu bohyně Thálie do zvonice vedle kostela svatého Bartoloměje, který vznikl na základě veřejné sbírky zahájené před třemi lety právě při Štědrovečerním zpívání," popisuje průběh Štědrovečerního zpívání Smetana a doplňuje informace o vzniku zvonu: „Podle výtvarného návrhu Pavla Novotného zvon veřejně odlila na Pernštýnském náměstí a ve své dílně v Brodku u Přerova dokončila uznávaná zvonařka Leticie Vránová-Dytrychová."

Celkem třem hrám říká divadlo sbohem

Blížící se konec roku je kromě vánočního programu předznamenán rozloučením se se třemi inscenacemi.
První derniéra se uskutečnila už 21. prosince na Malé scéně, kde se naposledy rozehrál příběh Gogolových Bláznových zápisků.  Úspěch hry dokládá nejen 47 odehraných repríz, ale i novinářské ocenění za rok 2010.
Právě dnes od osmnácti hodin je pak na programu dne další divadelní loučení. Tentokrát s komedií S cizí dámou v cizím pokoji.
Třetí letošní loučení bude ve znamená muzikálu. Hojně navštěvovaná inscenace My Fair Lady bude naposledy na programu divadla v neděli 30. prosince od sedmi večer. V Pardubicích se muzikál hrál dlouhých šest let, navíc se stal divácky nejoblíbenější inscenací VČD roku 2007 a dosáhl úctyhodných 72 repríz.(skr)