Jednou z hlavních hvězd multimediálního koncertu Hlasy světla s 3D projekcí a 4D efekty, který bude k vidění v sobotu 8. října od 18 hodin v pardubické Tipsport areně, je uznávaná britská sopranistka CHRISTINA JOHNSTON.

Jaká byla vaše cesta k projektu Hlasy světla?
Seznámila jsem se s autorem hudby Robertem Jíšou. Poprvé jsem s ním spolupracovala na jeho albu. Když tvořil Hlasy světla, nabídl mi, jestli bych se na tomto projektu nechtěla podílet. Ráda jsem souhlasila.

Co vás na něm zaujalo?
Jde o novou hudbu. Hlasy světla v sobě navíc kombinují zvuk a obraz, což je z mého pohledu naprosto unikátní počin.

Bude to vaše první zkušenost s takovouto komplexní multimediální show, která se chystá v Pardubicích?
Ano. Jsem přesvědčena o tom, že to bude vzrušující zážitek nejen pro nás účinkující, ale hlavně pro diváky.

Proslýchá se, že byste během vystoupení měla jet na živém koni. Je to pravda?
To souhlasí. Koně mám ráda, jezdím na nich skoro každý týden, tak věřím, že to snad nebude takový problém. Ale je pravdou, že zpívat jsem na nich zatím nezkoušela.

Jak se těšíte na spolupráci s Komorní filharmonií Pardubice?
Není to pro mě neznámý orchestr. V minulosti jsem už s pardubickou Komorní filharmonií vystupovala v Číně. Její členové jsou nejen výteční muzikanti, ale také velmi přátelští lidé. Spolupracuji s ní moc ráda a těším se na další společné projekty.

Projekt Hlasy světla se uskuteční v pardubické Tipsport areně, tedy na zimním stadionu. Čeká vás nějaká speciální příprava?
Ještě nikdy jsem na zimním stadionu nezpívala, tak jsem zvědavá, jaká bude zdejší akustika, jak bude hudba cestovat celým prostorem. Určitě to bude pro mě další zajímavá zkušenost.

Co je podle vás nejsilnější vzkaz projektu Hlasy světla?
Pojednává o životě, o tom, jak čas velmi rychle ubíhá. Příběh nám ukazuje, že bychom si měli užívat každého okamžiku, který jsme na světě a naznačuje, jak drahocenné jsou tyto chvíle.

Jak vysoko tento projekt stavíte ve svém pomyslném žebříčku?
Jde o první show tohoto typu v Evropě. Těší mě, že mohu být u této historické události. Je to mimořádný projekt. Proto je s ním logicky spjata i celá řada složitostí. Je to velká výzva pro nás všechny, aby dopadl dobře podle našich představ a aby byli spokojeni i diváci.

Jak vy osobně vnímáte hudbu skladatele Roberta Jíši?
Hudba má vyvolávat emoce. Jsem přesvědčena o tom, že v tomto případě se to podaří, a to i v kombinaci s dalšími složkami včetně té vizuální. Muzika Roberta Jíši má v sobě nádherné momenty. Občas mi trochu připomíná Vivaldiho, je velmi melodická, ale přitom moderní. Je to hudba, která je založena na pocitech, emocích, není to jen hudba pro hudbu.

Hlasy světla jsou zároveň poctou jednomu z nejslavnějších dostihů planety, Velké pardubické. Jaký je váš vztah k turfu?
Ve Velké Británii jsem dostihy navštívila, v České republice zatím ještě ne. Přiznám se, že bych se ráda letošní Velké pardubické osobně zúčastnila.

(jpr, td)