Celé dva roky čekala hudba ROBERTA JÍŠI na uvedení.

I přesto, že původní rekviem byl oceněn již v roce 2014 hlavní cenou Ochranného svazu autorského 
v kategorii Mezi žánry.

Diváci ji mohou naživo slyšet až nyní, a to v předvečer 126. Velké pardubické.

V sobotu 8. října od 18 hodin vypukne v pardubické Tipsport areně jedinečná 4D show Hlasy světla, v níž tato muzika zazní v podání Komorní filharmonie Pardubice, britské sopranistky Christiny Johnston, Českého chlapeckého sboru Boni pueri, Tam Tam Orchestry, souborem Martinů Voices a dalších hostů.

Jak se cítíte před pardubickou premiérou Hlasů světla?
Jsem nervózní, protože je to obrovský projekt. Nikdy tu nic podobného v takovém rozsahu nebylo. Je to velká výzva. Trému mám, protože Hlasy světla se skládají 
z několika složek, které zatím testujeme každou zvlášť. Celou show dotvoříme vlastně až přímo v pardubické aréně. Jsem zvědavý, jak bude fungovat všechno dohromady.

Kdy začnou finální přípravy?
Přímo v Tipsport areně budeme už od pátku. Máme tedy dva dny na zkoušení. Od rána budeme ladit všechny složky dohromady, aby v sobotu večer bylo všechno v pořádku.

Jaké jsou technické složitosti tohoto projektu?
Složitosti jsou veliké. Například obrovská LED obrazovka váží asi dvě tuny. 
V aréně se musí správně umístit, zajistit, aby držela, aby na ní každý viděl a neohrožovala diváky. Další složitostí je instalace sedmdesáti projektorů, které budou svítit na různé materiály, a tím budou vytvářet 
3D efekt. Princip videomappingu pochopitelně znám, ale ani já sám si ho zatím nedokážu představit v takovém rozměru. Viděl jsem práci deseti projektorů, ale sedm desítek jich v akci uvidím až společně s návštěvníky Tipsport areny.

Jak zatím hodnotíte spolupráci s Komorní filharmonií Pardubice, která má tento unikátní počin i na svých organizačních bedrech?
Spolupráce s Komorní filharmonií Pardubice je naprosto fantastická! Skládá se z profesionálů, kteří mají k projektu velmi pozitivní přístup. Jsem zvyklý, že orchestry většinou představují spíše organismy, které se brání čemukoliv novému. Ten pardubický je výjimečný, pustil se do práce s velkou chutí a bez poznámek typu mrtvý autor - dobrý autor, což v hudební branži často slýchávám. Všechna dosavadní setkání se souborem byla velice příjemná a i šéfdirigent Peter Feranec spolupracuje ukázkově.

Hudbu k Hlasům světla jste složil před dvěma lety. Prošla nějakými úpravami?
Nějaké úpravy samozřejmě nastaly. Původně šlo totiž 
o rekviem. Poté, co jsme se dohodli, že se premiéra této show uskuteční v Pardubicích, tak jsme se shodli, že chceme, aby měla pozitivní vyznění a aby si na své přišli i ti, kteří třeba nemají vztah ke klasické hudbě. Na mnoha místech jsem proto hudbu rozparádil tak, aby i pasáže na zamyšlení byly prostřídány těmi dynamickými. Celkově si myslím, že Hlasy světla dnes více vyznívají jako filmová muzika a už méně jako klasický rekviem. Je to takový soundtrack života.

Jakým způsobem jste původní hudbu upravoval?
Na základě zkoušek v aréně, ale i po diskuzi s ředitelkou Komorní filharmonie Pardubice Jarmilou Zbořilovou. Najednou jsem získal dojem, že by bylo dobré, kdyby byla ještě více akční. Myslím, že by se mohla líbit i lidem, kteří chodí třeba do kina.

Jaké je podle vás nejsilnější sdělení Hlasů světla?
Tento projekt si klade za cíl sdělit, že život by měla být radost. To, že jednou skončí, ještě neznamená, že něco nezačíná.

Co vám při práci na tomto unikátním počinu udělalo největší radost?
Vážím si toho, co pro tento projekt udělaly Pardubice. 
S jakým nadšením se pustily 
do jeho podpory, že si ho vybraly pro tak výjimečnou příležitost, jako je předvečer Velké pardubické. Proto bych chtěl poděkovat všem, kteří umožnili, že zde můžeme vytvořit takovou show. Je to pro nás radost 
a věříme, že podobné pocity snad budou mít i jeho návštěvníci.

Brali jste v potaz fakt, že se Hlasy světla konají v předvečer Velké pardubické?
Určitě ano. Show obsahuje jisté prvky, které s Velkou pardubickou souvisejí. Koně jsou přece symbolem života, energie a síly. Jejich motivy se objeví i v projekcích. Naše hlavní sólistka bude jezdit na koni, konkrétně na starokladrubském, které nám zapůjčí pardubická městská policie.

Radka Tichá