Největší nálož známých jmen slibují velké hudební festivaly Létofest a Hrady CZ. Létofest se uskuteční 13. a 14. července na dostihovém závodišti v Pardubicích a představí se na něm kapela Kabát se svou obří show nebo Chinaski v nové sestavě. Velkými lákadly ale budou i Wanastovi Vjecy, BSP nebo Anna K. „V playlistu budu mít všechny svoje největší hity a z mého aktuálního alba Světlo zazní písně, kterými se pokusím rozzářit světlo v duších diváků,“ slíbila Anna K.

Festival Hrady CZ, který se bude konat na Kunětické hoře 21. a 22. července, pak nabídne vystoupení takových hudebních hvězd, jako jsou Pražský výběr, Divokej Bill, Tomáš Klus, Ivan Mládek nebo Lenny.

Pamětníky pak čeká skutečná hudební chuťovka na Friends Festu, jenž se uskuteční 11. srpna na pardubickém letišti. Zahraje zde jedna z nejpopulárnějších kapel 70. let - anglická glamrocková a hardrocková skupina Slade.

Zajímavé hudební zážitky čekají fanoušky i na Chrudimsku, a to na konci prázdnin. V sobotu 25. srpna od 18 hodin na festivalu Léto s Rychtářem v Hlinsku s kapelou Arakain vystoupí mnohonásobná slavice Lucie Bílá, která se vrátí ke svým bigbítovým kořenům – právě v této hudební formaci odstartovala svou kariéru.

Poněkud jiný hudební žánr si pak budou moci poslechnout návštěvníci festivalu Zlatá Pecka, jenž Chrudim rozezní tóny vážné hudby. Hlavním leitmotivem druhého ročníku bude opera Jacquese Offenbacha, Krásná Helena, která se bude prolínat celým programem. Záštitu nad festivalem převzala světově uznávaná mezzosopranistka Dagmar Pecková. V období od 26. srpna do 2. září se milovníci klasické hudby setkají v nádherném prostředí Klášterních zahrad, v Kostele Nanebevzetí Panny Marie, Muzeu nebo v Divadle Karla Pippicha.


Velká hudební jména nebudou přes léto chybět ani na Svitavsku. Na třídenním multižánrovém festivalu Polička 555 od 17. do 19. srpna vystoupí třeba legendární Olympic, ale také Yo Yo Band či Mirai.

Folkový a country festival Újezdské babí léto 17. a 18. srpna nabídne stálice i nováčky domácí scény. Ve dvoudenním programu v přírodním areálu za koupalištěm zahrají třeba Tomáš Klus, Žalman a spol., Nezmaři nebo Neřež.

Nuda nebude ani na Orlickoústecku. O druhém červencovém víkendu je v Žamberku na programu festival Orlická brána, kde mezi hlavní taháky patří vítězka soutěže Česko Slovenská Superstar Sabina Křováková.

Od 20. do 24. srpna se pak v centru Vysokého Mýta chystá Týden hudby, který nabídne vyžití milovníkům všech žánrů hudby. „Letošní program je nabitý, možná je více rockový, ale nezapomněli jsme ani na elektronickou hudbu, potažmo folk a písničkáře,“ popsal dramaturg mýtského M-klubu Petr Mikulecký. Zahraje Gaia Mesiah, Ivo Jahelka a Miroslav Paleček, Midi Lidi či Arakain.