Ve čtvrtek 13. prosince se ve městě perníku konala tisková konference, která přinesla nové informace o blížící se kulturní akci našeho regionu. Přípravy na jubilejní desátý ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč  jsou už v plném proudu a milovníci kvalitní klasické hudby, opery, baletu, operety a uměleckého zpracování se mají na co těšit.
„Je vynikající, že taková skvělá kulturní nabídka se nesoustředí jen do velkých měst kraje, ale díky hudebním tradicím tohoto regionu se dostává i do menších míst," komentuje náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.

Zvučná jména

Od února do dubna roku 2013 nabídne desátý ročník řadu atraktivních titulů a jmen. Hlavními body programu jsou dvě opery – Don Giovanni a Tajemství. Dále se můžou diváci těšit na operetu Polskou krev a také například na komorní koncert Smetanovo trio a další. „Hudba je úžasný fenomén a skutečský festival se snaží dostat i k lidem, kteří by normálně nepřišli. Jsou stále nová lákadla jako jiná prostředí a místa," popisuje ředitel Filharmonie Hradec Králové Václav Derner.
Jubilejní ročník festivalu značí i nové formy propagace a osobní kampaně. Cílem takovýchto kulturně prospěšných akcí je naučit lidi vnímat kulturu a vytvořit si k ní vztah. Důležitý je kvalitní program a umělecké vyjádření, což skutečský festival přináší již desátým rokem.

Předprodej zahájen

„Myslím, že by si festival ve Skutči zasloužil, aby se stal jednou z hlavních tváří Pardubického kraje vedle takových významných akcí jako je Velká pardubická nebo Zlatá přilba," uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Předprodej vstupenek na desátý ročník hudebního festivalu byl již zahájen. Markéta Markovicsová