Henrik Ibsen je ve světě nejhranějším autorem hned po Williamu Shakespearovi. Také na českých jevištích lze vidět mnoho jeho her, Opory společnosti však mezi nimi nejsou. „Opory společnosti napsal Ibsen v roce 1877 a o rok později už se hrály v Praze. Od posledního uvedení ovšem uběhlo již půl století. Důvodem dlouhé pauzy byla absence nového českého překladu. Oslovili jsme proto skandinavistku Karolínu Stehlíkovou, zda by neměla chuť dílo přeložit,“ vysvětlila dramaturgyně divadla Jana Pithartová.

Nový překlad by měl rozšířit počet ibsenovských her, která se pravidelně objevují na českých jevištích. „Jsem rád, že divadlo bylo ochotné nový překlad zafinancovat. Poptávku po společenské hře splňoval i známější Nepřítel lidu, ale Opory společnosti více reflektují skutečnost, kterou vnímáme,“ řekl režisér David Šiktanc, který s pardubickým divadle spolupracoval už na inscenaci Živý obraz.

Prudký pád

Opory společnosti jsou příběhem ze života vysoce postavených, jejichž lež může mít hodně dlouhé nohy, ale když klopýtne, pád je prudký. „Zámožný podnikatel a významný konzul Karsten Bernick je v malém přístavním městě pokládán za příkladnou oporu společnosti. Zušlechtil město hospodářsky a angažuje se i v politice. Každá větší firma ve městě nese jeho jméno. Klidnou hladinu rodinné i společenské idyly zčeří nečekaná návštěva. Bettyin bratr a nevlastní sestra, kteří spolu před lety odcestovali do Ameriky, se náhle vrátí. Dávno zamlčené pravdy jsou neúprosné a k odvrácení tragických následků je třeba velká síla dobré vůle,“ popsala Pithartová.

Jan Chicago Novák je autorem dokumentární veselohry Pušky, puky, pivo a psi o poměrech v hokeji za socialismu.
Letní kino skončilo ve ztrátě. Stěhování vyšlo draho

Jedním z klíčových témat nové inscenace bude společnost jako taková. „Ve chvíli, kdy polevuje nebo téměř zaniká zájem jednotlivce o věci veřejné a tedy i o společnost, v níž žije, připadá mi nanejvýš důležité se podobným tématům věnovat,“ poznamenal režisér.

Němec se loučí

Rolí konzula Bernicka se s pardubickým angažmá loučí Milan Němec. „Rozhodl se ke konci roku odejít z angažmá. Nebývá obvyklé, aby odcházející herec dostal ještě takhle velkou roli, ale rozhodli jsme se udělat výjimku,“ uvedl ředitel divadla Petr Dohnal s tím, že inscenace, ve kterých Němec hraje, bude divadlo postupně stahovat z repertoáru.

Již na začátku příštího roku by měl Milan Němec začít zkoušet novou roli v Městském divadle Brno, v inscenaci režiséra Petra Gazdíka Anna Karenina.

V Oporách společnosti se divákům představí i Petra Janečková, Martin Mejzlík, Veronika Malá, Romana Chvalová nebo Petr Borovec.