Filmové projekce na netradičních místech mají v Pardubicích velkou tradici a hlavně oblibu stovek diváků. Na úspěšné promítání Ostře sledovaných vlaků na pardubickém nádraží, Spalovače mrtvol v útrobách krematoria, Tmavomodrého světa na letišti, Wajdova filmu Katyň v prostoru bývalých vojenských kasáren, Michálkova Zapomenutého světla v kostele nebo dokumentu Jana Nováka Občan Havel přikuluje v pardubickém pivovaru naváže v pondělí 17. června Přelet nad kukaččím hnízdem.

Pěti Oscary ověnčenou filmovou podobu kultovního románu Kena Keseyho z roku 1962 v režii Miloše Formana si diváci tentokráte užijí ve venkovních prostorách pardubické nemocnice.

Díky moderní technologii mobilního kina není problém v relativně krátkém čase postavit dokonale ozvučený a kompletně vybavený biograf s promítacím plátnem 12 x 6 metrů i na místech, kde by za normálních okolností promítání nebylo možné.

Návštěvníkům takového kina se tak dostane podívané, která se kvalitou projekce vyrovná špičkovým multiplexům. Na rozdíl od konkurence však díky daleko zajímavějšímu prostředí nabízí nesrovnatelnou podívanou.

Spojení lákavé projekce pod širým nebem, která je navíc pro všechny diváky zdarma, hvězdného titulu a originálního místa, slibuje jedinečný zážitek. Areál pardubické nemocnice zcela jistě umocní již tak silnou atmosféru slavného filmu, který vypráví příběh podvodníka Randlea McMurphyho, jenž předstírá šílenství, aby se vyhnul vězení za zneužití nezletilé dívky, a raději se nechá umístit do ústavu pro choromyslné.

Formanův snímek i po letech láká nejen na úchvatné výkony Jacka Nicholsona, Louise Fletcherové či Michaela Berrymana.

Slavný film navíc v Pardubicích uvede spisovatel, dokumentarista, režisér a osobní životopisec Miloše Formana Jan Novák.