GRAND Festival
smíchu 2016

Jihočeské divadlo
České Budějovice
Zavolejte Jeevese
RECENZE: 60%Lukáš Dubský

Jeeves patří k populárním postavám anglické literatury a byl i předobrazem pro Saturnina Zdeňka Jirotky. Jednu z knih, ve které se tento dokonalý sluha vyskytuje, adaptovala pro divadlo dramaturgyně Olga Šubrtová pod názvem Zavolejte Jeevese.

Děj se odehrává na venkovském sídle lorda Worplesdona, kam přijíždí Bertie Wooster – dobře situovaný mladík, typ okouzlujícího šviháka, který nikdy nemusel pracovat. Zápletka se točí kolem Bertieho nechtěných zásnub, strýcových obchodů i snahy dopomoci příteli ke svatbě s jeho vyvolenou.

Hlavní hvězdou je Suchý z Tábora

Převádět na divadelní prkna humoristické romány není vůbec jednoduché. Mnoho autorů totiž svůj vtip ukrývá v jazykové struktuře díla, na jeviště je přitom možné převést pouze zápletku a dialogy, část kouzla se tím ztrácí.

Inscenace Zavolejte Jeevese pobaví diváka kombinací situační komiky s anglicky suchým konverzačním humorem. Po pomalejším rozjezdu má kus režisérky Martiny Schlegelové slušné tempo, které si podrží až do konce.

Hlavní hvězdou budějovického představení je Jiří Suchý z Tábora, který ztvárnil postavu Bertieho Woostera. Suchý dokáže v přesně zvolené míře nadsázky zahrát sympatického floutka, který sice moc rozumu nepobral, ale zase je velice činorodý. Výborně dokáže využívat mimiku a scény, kdy se snaží vyklouznout z dohodnutého sňatku, jsou zdaleka nejzábavnější část inscenace.

Navzdory názvu hry je Jeeves spíše vedlejší postavou. Pavel Oubram ho pojal jako na první pohled odměřeného gentlemana, který má nicméně pochopení i pro ty nejpodivnější eskapády svého mladého pána. Ve vedlejších rolích sledujeme škálu hereckých výkonů od těch velmi dobrých (potrhlý skautík Edwin v podání Tomáše Havlínka) až po ty méně povedené (přehrávající Tomáš Drápela jako strážník Stilton).

Zavolejte Jeevese je laskavá komedie, která diváka přenese do staré dobré Anglie, kde vládne bezstarostnost.