Jaký je úděl ženy v zemích třetího světa? Tak právě o tomto ožehavém tématu vypráví působivá výstava fotografií, která dnes od 17 hodin začne v Galerii města Pardubic na Příhrádku.

Zážitky ze Sýrie

„Novinářky Lenka Klicperová a Maréta Kutilová – Tauerová se v srpnu loňského roku vydaly do válečných oblastí Sýrie, kde pořídily celou řadu unikátních snímků. Před několika málo dny se odtud znovu vrátily. Pokud chcete znát zkušenosti, názory a zážitky někoho, kdo ví nejrůznější souvislosti a příčiny uprchlické krize v Evropě, máte jedinečnou šanci zavítat na tuto výstavu, která bude v komunikačním prostoru Galerie města Pardubic k vidění až do 31. března," informovala náš Deník manažerka galerie Ivana Panochová.

„Obě mladé dámy mají v zásobě řadu bezprostředních zážitků z bojů proti Islámského státu," uvedla manažerka Galerie města Pardubic.

Vernisáž výstavy bude spojena s besedou, které se zúčastní i jedna z autorek – Markéta Kutilová – Tauerová.

„Budete mít možnost dozvědět se například to, odkud a proč k nám přicházejí uprchlíci a jak vypadá život nejen žen a dětí v oblastech postižených válkou. Zároveň se dozvíte, jak se dnes bojuje proti Islámskému státu," nechala se slyšet Ivana Panochová.

Kuba: Ženy v bílém

K pozoruhodné výstavě fotografií s náztvem Úděl ženy se chystá celá řada doprovodných akcí. Kromě té úvodní, která nese podtitul Sýrie – ženy v pohybu, se další uskuteční už v pátek 11. března v prostorách Café Robinson.

„Do této kavárny, jež se nachází v ulici Mladých 325, zavítá europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten navštívil v listopadu loňského roku Kubu při pozorovatelské misi zaměřené na dodržování lidských práv. Setkal se zde s disidenty i členkami protestního hnutí Ženy v bílém. Tomuto hnutí sdružujícímu matky a ženy politických vězňů udělli v roce 2005 Evropský parlament Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Zájemci se při této besedě budou moci dozvědět více informací nejen o nich, ale i o kubánské realitě a lidských právech," uzavřela manažerka Galerie města Pardubic.