Poutavý výlet do dávné prehistorie a geologické minulosti má v úterý na programu Kulturní a informační centrum města Přelouče. Od 18 hodin se v jeho prostorách na Masarykově náměstí (ve staré radnici) koná přednáška nazvaná Moře, tundra i nerostná pokladnice – vyprávění o geologické minulosti a nerostném bohatství okolí Přelouče. Přednáší Jiří Šura, geolog Východočeského muzea v Pardubicích. Širší okolí Přelouče je velmi bohaté na viditelné důkazy dávných i současných geologických dějů. Některé z nich nám daly tvarově pestrou krajinu, jiné významná ložiska nerostných surovin.

Program výstavy Proměna mlýnů probíhající v Domě U Jonáše zpestří v úterý její komentovaná prohlídka s architekty Lukášem Smetanou a Petrem Všetečkou. Ti provedou návštěvníky výstavou, která představuje velkolepý projekt přeměny Automatických mlýnů v kulturní a umělecké centrum Pardubic. Budovu Winternitzových automatických mlýnů, národní kulturní památku a jednu z nejkrásnějších staveb věhlasného architekta Josefa Gočára zakoupil nedávno Pardubický kraj pro Východočeskou galerii v Pardubicích. Úpravy pro galerijní účely navrhl právě Všetečka, zatímco Smetana je majitele zbylé části mlýnů, o jejichž dalším rozvoji výstava také pojednává. Začátek komentované prohlídky je v 17 hodin.

Moravská folkrocková skupina Listolet, která umně kombinuje tento žánr s alternativními postupy, vydala po šesti letech nové album. Jeden z jeho křtů se odehraje v úterý v Pardubicích, a to v prostorách Divadla 29 od 19 hodin. Do širokého nástrojového arzenálu Listoletu patří kromě rockového základu třeba mandolína, akordeon, saxofon či trubka. Albovou novinku nazvanou Pětiminutový tulák pokřtí básník, režisér a hudebník Jakub Čermák-Cermaque a slezská písničkářka Beata Bocek.