Známé pardubické rockové kapele právě začíná sezona.

Ready Kirken totiž vydávají své v pořadí již osmé album nazvané Kde byl vykopán zakopanej pes. Na otázky nejen o něm nám odpovídal kytarista kapely ZDENĚK CERAL.

Prvního září vychází nová deska nazvaná Kde byl vykopán zakopanej pes. V čem se liší od dřívějších alb?
Zajímavostí je, že je to kromě pár výjimek naše první akustické album. Z toho důvodu jsme poprosili o spolupráci pardubickou skupinu Corvus Kvartet, ti nám hrají smyčcové party.

Album bylo natočeno ve studiu Citron v Ostravě, kde vznikla i vaše první deska. Proč znovu tam?
V roce 2000 jsme ve studiu Citron natočili první velkou desku, poté ještě jednu. Pak jsme tam dvanáct let nebyli. Studio za tu dobu přestalo existovat. Přitom jsme tam začínali my, Vypsaná fixa a mnoho dalších kapel.
Mně se pak jednou o něm zdálo. Nějakou dobu jsem si s tou myšlenkou hrál, že bychom se tam vrátili. Zjistil jsem, kdo je majitelem a tak dlouho jsem do něj hučel, až se rozhodl studio znovu otevřít. Jsem rád, že vlastně díky naší desce se podařilo oživit jedno skvělé studio. To, že se nám podařilo vrátit toto studio na svět, beru jako skvělou přidanou hodnotu našeho nového alba.

V rádiích už nějakou dobu můžeme slyšet jeden singl z nového alba, je nazván Holubi z Poruby. Ten jste vymýšleli v Ostravě?
Ano, Holubi z Poruby byl první singl. Ta píseň vznikla vlastně úplně mimoděk někdy v noci. Rádia ho už tři měsíce hrají. Další singl, který je už v éteru, je To se nedělá, což je zároveň i úvodní píseň desky.

Kdy budete nové album křtít?

Dosud jsme nová CD křtili vždy doma v Pardubicích, ale letos to vyplynulo tak, že se křest odehraje v Hradci Králové. Samozřejmě bude i v Pardubicích, ale ten první bude v Hradci na Play Fair festivalu, a to 12. září. Tento koncert se bude natáčet a bude z něj i živý záznam, vznikne tam i videoklip k jedné písni. A protože jsme měli takový zvláštní pocit, že jsme tím Pardubice tak trochu obešli a ochudili, dohodli jsme se, že právě Pardubice budou první, kde bude deska k mání. Oficiálně vychází až 1. září, ale už nyní lze koupit v pardubickém Knihkupectví a Music shopu v Pasáži svatého Jána.

Má album nějakou dějovou linku? Jsou písně propojeny nějakým příběhem?
Není to koncepční album. Deska je propojená tím, že jsme ji dělali společně se zpěvákem Michalem Mrázem u něj doma na akustiku, a to v minulém roce, kdy jsme se scházeli a vymýšleli písničky. Toto CD je propojeno spíš obrazově. Nikdy jsme na obal nekladli nějaký moc velký důraz, vždy tam bylo spíš foto kapely nebo tak něco. Ale na téhle desce jsme si dali záležet. Na tomto albu je úžasná tematická grafika, která vznikla spojením koláží Martina Doška a grafických kouzel Jirky Kaufmanna. Podobně tomu tak je i v přiložené knížečce.

Jak vás vůbec začala zajímat akustika?
Akustické nástroje nás prostě nějak začaly bavit, a tak vzniklo celé toto album. Akustika nás nadchla, ale jinak stále zůstáváme rocková kapela a jen občas utečeme k té akustické, tišší verzi.

Co chystáte v nejbližší budoucnosti?
Teď máme sezonu, takže hodně hrajeme a bude to tak až do října, listopadu. Zhruba od jara na koncertech testujeme i několik písní z nové desky. Čeká nás rovněž natáčení tří videoklipů, což je pro nás novinka. Tolik klipů k jedné desce jsme zatím nikdy předtím nedělali.

Kateřina Dufková