Ta má malým čtenářům ukázat, že číst může být veliké dobrodružství. Noc s Andersenem se uskuteční z dneška na zítřek hned na několika místech regionu.

Je součástí oslav Mezinárodního dne dětské knihy, který se připomíná každoročně 2. dubna na celém světě v den narození známého dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena.
V pardubické krajské knihovně na Pernštýnském náměstí se letos návštěvníci přenesou do kouzelné země skřítků elfů, trpaslíků a trollů. Příznivci dobré četby se dnes od sedmnácti hodin mohou těšit na večer, který prožijí ve společnosti tajemných bytostí vyskytujících se v pohádkách a dobrodružných příbězích. Dozví se spoustu zajímavostí z jejich života a vyzkouší si, co všechno má umět skřítčí kluk či děvče.

Do projektu se zapojí také přeloučská Městská knihovna, kde se bude hrát divadlo. Nebudou chybět ani nejrůznější soutěže, strašidla, dílny a samozřejmě rovněž čtení.
Dašická knihovna láká na čtení, hry, soutěže, loutkové divadlo a půlnoční tombolu.

Program Noci s Andersenem v hornojelenské knihovně bude hodně záviset na počasí. Pokud by se umoudřilo, čekala by na návštěvníky dobrodružná cesta za poznáním a odhalením tajemství místního kostela, pokud ne, přijde na řadu noční výprava za knihomolem, ale také třeba příprava společné večeře.

V Cholticích se bude hledat poklad ve „strašidelné" choltické oboře.  Dobrodružnou výpravu chystá též Obecní knihovna v Býšti.
V moravanské knihovně dnes pozdraví pohádkovník a kromě čtení dojde též na  noční vystoupení akrobatky či recitaci 84leté seniorky.
Neobvyklou noc prožijí též pardubické základní školy (Npor. Eliáše či Svítkov), ale také školky (Pastelka).