Isaac Bashevis Singer / KEJKLÍŘ Z LUBLINU

Dramatizace: Jana Pithartová
Scéna: Pavol Andraško
Kostýmy: Eva Farkašová
Hudba: Róbert Mankovecký
Dramaturgie: Jana Pithartová
REŽIE: Marián Pecko

Hrají: Martin Mejzlík, Romana Chvalová, Martina Sikorová, Ludmila Mecerodová, Jana Ondrušková, Petra Janečková, Milan Němec nebo Tomáš Lněnička, Alexandr Postler, Radek Žák, Josef Láska, Josef Pejchal, Dagmar Novotná, Sara Sandeva nebo Anastasia Chocholatá, Jan Musil, Václav Dušek a Jan Hyhlík

Divadelní ztvárnění známého románu Isaaca Bashevise Singera Kejklíř z Lublinu uvede v sobotu od 19 hodin Východočeské divadlo Pardubice (VČD). Dramatizace vznikala přímo pro pardubické divadlo a režie se ujal známý slovenský režisér Marián Pecko, který s VČD již několikrát úspěšně spolupracoval.

„Dostali jsme od vedení divadla velkorysý prostor. Mohli jsme sami navrhnout, co budeme inscenovat. S románem Kejklíř z Lublinu přišla dramaturgyně Jana Pithartová. Já jsem znal autora, který je nositelem Nobelovy ceny za literaturu, ale samotný román jsem neznal. Potřeboval jsem větší časový prostor, než na mě ten příběh začal působit, ale poté mě položil na lopatky," zdůvodnil výběr titulu režisér Marián Pecko.

Bůh je pro Jašu Mazura moc přísný

A o čem vlastně hra Kejklíř z Lublinu vypráví? Jaša Mazur je kejklíř povoláním i povahou. Hravě chodí po provaze, ale chtěl by létat. Má mnoho žen, ale chtěl by všechny. V každém z jeho domovů je mu těsno, ale žádný z nich nechce opustit. Nevěří v Boha, který je pro něho moc přísný a příliš abstraktní, ale poznatelná jsoucnost Boží mu citelně schází. Když na ni ještě citelněji narazí – nebo to alespoň tak vnímá – rozhodne se žít opačně extrémním způsobem. Zatímco většina jeho žen žije pořád stejně, jako by říkaly, že život je v zásadě možný.

Kejklíř je vděčná divadelní látka

Autor románu Isaac Bashevis Singer byl patrně nejslavnější židovský spisovatel. Když inscenační tým Mariána Pecka přišel s nápadem udělat ve VČD Kejklíře z Lublinu, nebylo Singerovo jméno pro dramaturgii VČD neznámé. Podle dramaturga Zdeňka Janála byl Kejklíř z Lublinu v hledáčku divadla.

„Kejklíř je nesmírně vděčná divadelní látka, ale zatím po něm sáhla jen dvě česká divadla – pražské Divadlo pod Palmovkou a Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Existuje polská dramatizace, kterou ovšem autoři umožňují udělat pouze jako muzikál. Tak jsme si nakonec udělali vlastní dramatizaci," uvedla dramaturgyně a autorka nové dramatizace Jana Pithartová s tím, že dlouhou dobu žili s režisérem v napětí, zda jim Singerovi dědicové dají k nové dramatizaci svolení.

Režisér Marián Pecko se do Pardubic od roku 2003, kdy dělal inscenaci Ondina, pravidelně vrací. Naposledy s Východočeským divadlem spolupracoval v roce 2012, kdy na Kunětické hoře připravil Shakespearovu komedii Sen noci svatojánské.

„Do Pardubic se rád vracím, protože je tady velmi svědomité divadlo, které je neustále plné diváků," pochválil Marián Pecko pardubický soubor.

Do Pardubic se vrací Milan Němec

Do hlavní role Jaši Mazura obsadil Martina Mejzlíka, se kterým spolupracoval již třeba na Bláznových zápiscích či Romanci pro křídlovku.

Divákům se v Kejklířovi představí několik nových či staronových tváří. Roli Zeftel svěřil režisér Janě Ondruškové, která přišla do Pardubic z Těšínského divadla a v angažmá je od listopadu loňského roku. Jako Bolek se divákům představí mladý herec Josef Láska, který již ztvárnil jednu z hlavních rolí v Kavkazském křídovém kruhu.

V roli Wolského pak budou alternovat Tomáš Lněnička z Klicperova divadla Hradec Králové a Milan Němec z Městského divadla Brno. Pro Němce je to comeback na divadelní prkna, kde před lety sklízel úspěchy ještě jako člen domácího souboru, když pravidelně vítězil v anketě o nejpopulárnějšího herce VČD.

Podle ředitele VČD Petra Dohnala by se všichni tři herci měli v Pardubicích objevovat častěji. Od 1. března bude v angažmá Josef Láska, Lněnička s Němcem se stanou posilami divadla patrně od příští sezony.