„Historie pardubického hokeje pokračuje", třetí kniha o jednom z nejslavnějších českých klubů se už objevila na pultech knihkupectví. O kvalitu se vůbec nebojte, znovu ji má na svědomí pardubický historik Milan Černický. „Uvědomil jsem si, že od vydání poslední knihy uplynulo už pět let. Došlo mi, že se za tu dobu udála strašná spousta věcí," říká.
Publikace vychází v rámci oslav 90 let vzniku hokejového klubu i jako vzpomínka na první titul, který Vladimír Martinec a spol. vybojovali před čtyřiceti lety.

Do díla se Černický pustil vloni na podzim. „Dal jsem dohromady posledních pět sezon. Zdálo se mi, že je toho ale strašně málo. Takže jsem udělal ohlédnutí za všemi pěti tituly a šestý přišel při dopsání knihy. Jenže znovu to bylo málo," usmívá se Milan Černický.

A tak začal přidávat bonusy – speciál o postupu Pardubic do ligy, statistiky všech brankářů, kteří se v týmu objevili nebo příběh Viléma Weisse, který naučil hrát město „hockey".
„Udělali jsme i sedm rozhovorů s pardubickými legendami," přidává Černický.

Největším lákadlem by mohly být historky bývalých hokejistů, které se na veřejnost jen tak nedostaly. „S hokejem jsem prožil fantastický život, takže jsem začal sbírat zajímavé příběhy pro zpestření a odlehčení," vysvětluje autor.

„Hlavně ale nejsem žádný velký spisovatel, tak jenom doufám, že se mi tahle kniha povedla lépe než ty dvě předchozí," dodává Milan Černický.
Na publikaci s ním spolupracovali zkušení novinářští matadoři Milan Votava nebo František Nerad. „Ke startu sezony jsou v pořádku i všechny statistiky, s nimiž mi pomáhal Jan Hrabal. Jemu i všem dalším, co přiložili ruku k dílu, bývalému i současnému vedení klubu a nakladatelství patří obrovský dík. Pomohli mi splnit sen o zachování vzpomínek na všechny někdejší hráče a lidi z okolí našeho hokeje," cení si třetí knihy uznávaný hokejový historik.

A kdy začne spřádat plány na nějaké čtvrté pokračování? „Nastydl jsem, tak nevím, jestli to přežiju," jenom se ušklíbne.
Už teď se ale podílí na přípravách velké výstavy, která by měla být v rámci oslav založení pardubického klubu  otevřena 19. ledna. „Chtěl bych, aby se tam propojila minulost se současností. Nechali jsme třeba vyrobit starou rolbu někdejšího správce Maltáka. Byly to sáňky, na kterých tahal rezatý sud s vodou a k tomu patřil ještě hrabák."

Dál se můžete těšit na různé trofeje, dresy, fotografie nebo cenu Milana Hejduka pro nejlepšího střelce NHL. „Od Martina Střídy mám přislíbeno, že ukážeme, jak se dřív brousily brusle. Vedle sebe budou stará bruska a nejnovější hračka za 150 tisíc, kde nastavíte, co potřebujete a jdete na pivo," prozradil další tahák autor tří hokejových publikací.