V Lipolticích se bude zpívat na návsi u lípy

Na Pardubicku se ve středu od osmnácti hodin nebudou zpívat nejkrásnější koledy pouze na pardubickém Pernštýnském náměstí.
Do projektu Česko zpívá koledy se zapojí i obec Lipoltice, která leží nedaleko Přelouče.
Sousedský potlach se zpěvem
„Jsme menší vesnice a rádi děláme věci pospolu. Sejdeme se na návsi, u rozsvíceného stromu. U nás se zdobí a rozsvěcí český národní strom lípa. Půjde zkrátka o sousedský potlach se zpěvem. Jde nám především o to být spolu," vysvětila pro Deník jedna z iniciátorek akce v Lipolticích Květuše Kurková.

Jedinečný projekt Česko zpívá koledy ve středu od osmnácti hodin spojí celou republiku. Lidé se budou moci zastavit a společně si zazpívat klasické vánoční koledy Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Štědrej večer nastal a Pásli ovce valaši.

Na pardubickém Pernštýnském náměstí předvede své umění mimo jiné i komorní pěvecký sbor Orfeus.
„Česko zpívá koledy je dobrý nápad, protože lidi přitáhne k hudbě a zpěvu. Obecně si myslím, že by se mělo více zpívat," prohlásil sbormistr pardubického komorního sboru Orfeus Josef Línek.

Nejrůznější stánky

„Jsem rád, že dnes na Pernštýnském náměstí budou i nejrůznější stánky. Lidé si vyrazí dát například svařák nebo trdelník, zastaví se, nasají vánoční atmosféru a díky tomuto nápadu budou mít rovněž možnost si nás poslechnout a zazpívat si s námi, což je příjemné," uvedl Josef Línek.

Na pardubickém Pernštýnském náměstí se dnes představí i žáci základní školy ze Zdechovic u Přelouče. Zazpívají píseň Perníková z nového alba, které nese název Perníková pohádka. „Autorkou hudby i textu všech písní z CD je Lída Helligerová, zpěvačka skupiny Schovanky, která je, podobně jako dnešní speciální host pardubické části projektu Česko zpívá koledy, známý muzikálový zpěvák Marian Vojtko, patronkou naší školy. Lída také CD s našimi dětmi natočila. Album vyšlo letos v listopadu. Je plné krásných dětských písní a doplněné základy, aby si všechny děti mohly písničky samostatně zazpívat," sdělil ředitel zdechovické malotřídky Jan Mazal a doplnil, že k dostání je u všech dobrých prodejců.

Výzva pro fotografy
Chystáte se na středeční akci Česko zpívá koledy s fotoaparátem? Pak můžete své snímky poslat na náš e-mail pardubicky@denik.cz.´Uveďte heslo „Koledy."


Píseň Haleluja pak zazpívá Aneta Smolíková, sólová zpěvačka vychovaná zdechovickou základní školou za pomoci patronátního divadla Broadway v Praze. „Aneta natočila již tři CD. Vystupovala s patrony školy – Monikou Absolonovou, Alanem Bastienem, Marianem Vojtkem, pravidelně zpívá s řeckou kapelou Prométheus. Její doménou je muzikál," dodal ředitel zdechovické základní školy.

Pro účinkující dnes bude na Pernštýnském náměstí k dispozici též vyhřívaný stan, který dodá společnost, jejímiž šéfy jsou Jan Koubek a Matěj Vlček. Nebude chybět ani čaj pro návštěvníky, který zajistí  společnost AVE-Kontakt, provozovatel pardubické kavárny Evropa.

Je to báječná akce, kterých by mělo být víc, říká o Česko zpívá koledy Romana Vojířová

Na pardubickém Pernštýnském náměstí se návštěvníci mohou těšit na muzikálového zpěváka Mariana Vojtka či bývalou úspěšnou atletku Šárku Kašpárkovou.
Technické zázemí celé dnešní akce zajistilo Kulturní centrum Pardubice.

„Tento projekt podporujeme, protože je to báječná akce, kterých by rozhodně mělo být víc. Na akci Česko zpívá koledy chodím pravidelně a moc se na ni těším. Je krásné, že se lidé sejdou, zazpívají si a užívají si pozitivní energii. Těším se, až si na Pernštýnském náměstí zazpíváme koledy, hlavně mou neojblíbenější – Nesem vám noviny," uvedla ředitelka Kulturního centra Romana Vojířová.