Komedie roku 2013
Petr Zelenka / Dabing Street
Režie Petr Zelenka
Dejvické divadlo, Praha

Nejlepší ženský herecký výkon
Pavlína Štorková v roli Charlotty v komedii Soudce v nesnázích
Klicperovo divadlo Hradec Králové

Nejlepší mužský herecký výkon
Martin Myšička v roli Michala v inscenaci Dabing Street
Dejvické divadlo, Praha

Cena odborné poroty
Petr Zelenka / Dabing Street

Cena studentské poroty
Petr Zelenka / Dabing Street

Komedie diváků
Carlo Goldoni / Sluha dvou pánů
Moravské divadlo Olomouc

Cena Genia smíchu 2014
Jan Borna (za souvislou řadu režií skvělých představení a scénických kabaretů v Divadle v Dlouhé, s přihlédnutím k poslední inscenaci O líné babičce)

Čtrnáctý ročník Grand Festivalu smíchu zná své vítěze. Nejlepší komedií roku 2013 se stala inscenace Dabing Street, kterou do Pardubic přivezlo pražské Dejvické divadlo.

Dejvičtí herci letos skoro napodobili své hradecké kolegy z loňského roku. Ze šesti festivalových cen získali hned čtyři. Jejich inscenaci za nejlepší vybrala odborná i studentská porota. Martin Myšička, který v Dabing Street ztvárnil roli Michala, si navíc odnesl i trofej za nejlepší mužský herecký výkon festivalu.

Diváky okouzlil Sluha dvou pánů

U diváků letos nejlépe obstálo Moravské divadlo Olomouc, které do Pardubic přijelo s komedií Carla Goldoniho Sluha dvou pánů. Klicperovo divadlo Hradec Králové nezůstalo ani letos bez ceny. Loňskou triumfální jízdu s Figarovou svatbou sice nezopakovalo, ale do sousedního města se stěhuje alespoň cena pro nejlepší ženský herecký výkon, kterou si odnesla Pavlína Štorková za roli Charlotty v komedii Soudce v nesnázích.

„Soutěžní komedie hodnotila odborná porota, která zasedala ve složení šéfredaktor Divadelních novin Jan Kolář, dramaturg České televize a pedagog DAMU Zdeněk A. Tichý a režiséři Lída Engelová a Otakar Kosek. Alternativou odborné poroty byla studentská porota a své hlasy odevzdávali i sami diváci," vysvětlil systém hodnocení mluvčí Východočeského divadla Radek Smetana.

Patronkou celého festivalu byla devadesátiletá herečka Luba Skořepová. Ta nechyběla ani na jednom ze čtrnácti festivalových ročníků.
„Před čtrnácti lety jsem byla ještě mladice. Říkala jsem si, že myšlenka Grand Festivalu smíchu je tak nádherná, že vydrží tak maximálně dva nebo tři roky. Ale ona ta přehlídka stále trvá a já na ni jezdím každý rok. Už se těším na příští rok. Svět je dnes tak mizerný a nudný, na druhou stranu pak kvete touha po humoru. Trošku už jsem na tom světě pobyla, tak si to mohu dovolit říct, že svět byl dříve lepší," nechala se slyšet Luba Skořepová, podle které je humor a vtip ten nejlepší bojovník proti horšímu světu.
Vítěznou hru Dabing Street napsal Petr Zelenka přímo pro herce Dejvického divadla a sám komedii také režíroval. Jedná se o třetí titul, který Zelenka pro populární pražské divadlo napsal. I předchozí Příběhy obyčejného šílenství a Teremin byly u kritiků velmi ceněné inscenace.

Jsme dobří v dabingu a pití alkoholu

„Divadelní hru píši většinou půl roku až rok. Tomu ovšem předchází zásadní úvaha, jakým směrem se tentokrát vydat, jaký pocit bych rád zachytil, jaké téma mi připadá podstatné. V případě Dabing Street došlo na téma alkoholismu, které mne fascinuje dlouhodobě, stejně jako téma dabingu. Jak z legrace říkáme, dvě aktivity, ve kterých jsou Češi skutečně dobří," vysvětlil autor hry Petr Zelenka.

Potřetí v historii festivalu byla vyhlášena Cena Genia smíchu, která je oceněním za mimořádný přínos v herectví, režii či jiné oblasti divadelnictví komediálního žánru v posledních letech. Letošním vítězem se stal režisér Jan Borna z Divadla v Dlouhé. Jeho předchůdci byli Jiří Suchý a Lubomír Lipský. „O držiteli této ceny, jejíž název je odvozen od sochy Genia akademického sochaře Bohumila Kafky umístěné v průčelí historické budovy Východočeského divadla, rozhoduje Akademie Genia smíchu složená z kritiků, divadelních publicistů, teoretiků, ale i režisérů a dramaturgů," upřesnil Radek Smetana.

Záznam galavečera uvede Česká televize

Galavečer smíchu uváděly dvě moderátorské dvojice – Petra Janečková s Tomášem Lněničkou a Jolana Voldánová s Ladislavem Špinerem.
Galavečer tradičně snímaly i kamery České televize, záznam bývá na veřejnoprávní stanici k vidění obvykle o Velikonocích.