„Karle? Kaaarle?" Ne, Karel se letos v Bohdanči opět nenašel, i když ho všichni usilovně hledali celou noc. Nikdy nespatřená, ale každoročně hledaná legenda všech festivalů tak propásla devátý ročník letního hudebního festivalu On the Road. A přišla o hodně.

Einstein u Volantu

„Nevlastní bratr" génia Einsteina, Herbert Einstein, to vše odstartoval. Na pódiu ho pak vystřídal punkový Volant z Pardubic s typickým zvukem saxofonu a jednoduchými skladbami.

FiXa "střídala"

A pak to přišlo. Nekorunovaní králové festivalu, a také jeho organizátoři, kluci z Vypsané fiXy přitáhli pod pódium snad i ty, kteří jindy sledují koncerty od stánků s pivem. Písně z nového alba i staré fláky prostě roztancovaly kotel. Úspěch měl i nápad frontmana Márdiho svěřit na chvíli Meylovu kytaru jakémusi Radkovi. Meyla by se měl začít bát o místo.

Alternativa i elektro

Kladenská alternativní skupina Zrní pak dostala nelehký úkol. Chopit se nástrojů a mikrofonů a udržet diváky ve stejném tempu, nadšení a náladě. Ale povedlo se. Je jen škoda, že hráli až v pozdních nočních hodinách a na zajímavou přeloučskou elektronicko darkwave partičku Phosgene girls si počkali už jen největší nadšenci.

Sobota byla dětská

Kdo si chtěl v sobotu pospat, měl smůlu. Mixle v pixle, hudební těleso hrající o dětech a pro děti, s úderem jedenácté hodiny vytáhlo ze stanů i dospělé. Nejen pro děti pak členky Brodivadla zahrály loutkové divadlo O Zlatovlásce.

Druhá hodina odpolední není zrovna čas, o který by se kapely praly. Třetina diváků ještě spí, druhá třetina odešla do obchodů pro jídlo, kolu a rum a poslední třetina sedí ve stánku na pivu. Nebylo však krokem vedle, když svůj prostor v tuto hodinu dostala kapela Blue Effect s králem elektrické kytary Radimem Hladíkem. Ty, které pohádka uspala, Sluneční hrob přilákal zpět do areálu.

Most Wonky, Xavier Baumaxa, Poletíme? a Kalkata band se svou Izolepičkou, ti všichni pak drželi dobrou náladu a diváky ve varu. „Visáči" tak měli doslova neskutečný pohled z pódia. Hlediště přeplněné fanoušky a fanynkami.

Dukla strhla dav

I předposlední kapela, pardubická Dukla vozovna, strhla dav. Bílá vdova i Bílá paní, Posázaví, před pódiem prostě bylo trochu Disko. A to už byl skoro konec. Festival letos uzavřela crossoverová kapela Věc Makropulos.

Kateřina Dufková