Král českého dabingu František Filipovský by včera oslavil 105. narozeniny. Vpředvečer tohoto jubilea se v jeho rodišti uskutečnil už osmnáctý ročník udílení Cen Františka Filipovského za nejlepší tvůrčí a herecké výkony v dabingu.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon v dabingu si letos vysloužil Jaromír Meduna za roli Roberta Maxwella ve filmu Maxwell. „Mám pocit, že jsem toto ocenění získal trochu i za zásluhy, ale jsem za něj rád," řekl dabér, který byl na přeloučské ocenění nominován už potřetí.
„Dabing je herecká disciplína, která mě dost baví a také dost živí. Spíše než role mám oblíbené herce, které dabuji, jako je například Gene Hackman či Robert de Niro. Moc příjemná práce byla i na seriálech Hercule Poirot či Kriminálka Miami," nechal se slyšet český hlas Leváka Boba ze seriálu Simpsonovi.

„Stále nevěřím tomu, že jsem získala Cenu za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu," přiznala vítězka ženské kategorie Jana Hlaváčová v živém telefonickém rozhovoru s moderátorem přeloučského ceremoniálu, hercem a režisérem Ondřejem Kepkou.

„Do Přelouče jsem bohužel nemohla dorazit osobně, protože už mi několik dní není dobře. Budu se snažit začít znovu pracovat. Uvidím, jak to půjde. Chtěla bych poděkovat těm, co uznali, že si tuto cenu zasloužím, a režisérům za to, že mě obsazovali do krásných dabingových rolí a filmů," uvedla Jana Hlaváčová, držitelka Ceny za celoživotní mistrovství v dabingu, jež si letošní ocenění vysloužila za roli Séraphine ve stejnojmenném snímku.

Cenou za celoživotní mistrovství v dabingu byl v sobotu večer v přeloučské Občanské záložně odměněn herec Ladislav Mrkvička.
„Když jsem se dozvěděl, že je to cena za celoživotní mistrovství, tak jsem se trochu vyděsil. Nebyl jsem si jist, jestli to neznamená, že mě teď zalijí někam do vosku nebo neřeknou, že už můžu klidně umřít, když jsem získal tuto cenu," vtipkoval Ladislav Mrkvička.

„Samozřejmě si tohoto ocenění velmi vážím. A navíc mě v Přelouči ujistili, že můžu klidně dabovat dál," dodal s úsměvem na rtech herec, který v sedmdesátých letech namluvil Matouše v komediích Šimon a Matouš jedou na riviéru a Šimon a Matouš.

Kouzelný prsten

Stejné ocenění jako Ladislavu Mrkvičkovi putovalo z Přelouče Ivance Deváté. „Už jsem žádné ocenění ani nečekala a divila se, co mi může Herecká asociace chtít. Když jsem zjistila, že mi uděluje tuto cenu, byla jsem dojatá. Vzpomněla jsem si na mé rodiče a bylo mi strašně líto, že se tohoto ocenění mé práce nedožili," poznamenala v předtočeném spotu Ivanka Devátá, za niž cenu převzal její syn Adam Vinklář. „Bylo mi kladeno na srdce, abych poděkoval. Maminka na tom teď není zdravotně moc dobře. Snad se brzy uzdraví," podotkl na adresu herečky, která namluvila například postavu slečny Marplové ve stejnojmenném úspěšném televizním seriálu.

Vůbec poprvé byla letos udělena Zvláštní cena poroty za mimořádný dětský herecký výkon v dabingu.
Kouzelný prsten předal sám představitel Honzíka ze slavného televizního seriálu Arabela Ondřej Kepka mladé dabérce Marianně Jurkové. Ta ho obdržela za roli Addie ve filmu Papírový měsíc.
„Moc děkuji za toto ocenění. Velmi si ho vážím. Jsem ráda, že se porotě film i dabing líbil," svěřila se mladá dívka.

Pozdrav od matky

Cena diváků za nejlepší dabingový výkon nebo dílo putovala k Davidu Novotnému za ztvárnění Barneyho Stinsona v seriálu Jak jsem poznal vaši matku. Za vytíženého herce stylově přezvala cenu jeho maminka Milada. „David strašně moc pozdravuje Přelouč, klaní se mistrovství Františka Filipovského a obdivuje a drží palce těm, kteří tuto hereckou disciplínu zviditelňují. Je vidět, že když se něco dělá s nadšením a láskou, tak se věc podaří. A těm, co mu dali svůj hlas, vzkazuje, že kdyby věděli, s jakou chutí a láskou tento dabing dělal, museli by být na tuto volbu náležitě pyšní," tlumočila v přeloučské Občanské záložně pozdravy od Davida Novotného jeho maminka.