Album Krásný smutný den
Recenze - 90%Lenka Štěpánková

Vydáno: 7. 3. 2014
Celkový čas: 41:34
Skladby: Kdo se s náma odpoutá, Bubák, Caddy, Boty pro bustru, Zapadá hipík, Malá noční hudba, Karma je Mike Tyson, Krásný smutný den, Kraków Glówny, Gigi, Výhodou je, Šúrka mikrofón

Když pardubická kapela Vypsaná fiXa pustila do světa titulní píseň z nového alba Krásný smutný den, už to vypadalo, že vůbec nejde o starou dobrou FiXu, ale spíše o Mixle v pixle, což je „bokovka" zpěváka Márdiho a bubeníka Pítrse pro děti. Ale jakmile se rozezní první tóny úvodní písně „cédéčka" Kdo se s náma odpoutá, je jasné, že to byla jen zbytečná panika. Vypsaná fiXa se znovu odpoutala a je to pořádný nářez.
Na desce se značně projevila změna producenta, Dušana Neuwertha nahradil Ondřej Ježek a FiXa se navrátila ke svým kořenům a k syrovějšímu zvuku, který pro ni byl dříve tak typický.

FiXa do toho pořádně buší

Především v písních Karma je Mike Tyson a Boty proti bustru do toho kapela pořádně buší a dokazuje, proč se jí přezdívá česká Nirvana.
Karma je Mike Tyson dokonce patří mezi nejdrsnější písně, jaké kdy tato pardubická partička nahrála.

Nové písničky jsou nezvykle depresivní a melancholické, ale není se čemu divit, po dlouhých letech ze skupiny odešel baskytarista Mejn. Deska je tak vlastně jeho rozlučkou. A to velmi vydařenou.
Když v písni Výhodou je se slovy „Chodíme dokola kolem prázdných míst. A když si sedneme, těch prázdných je víc. Je jich čím dál víc" Márdimu kouzelně přeskočí hlas, jen to podtrhuje pochmurnou atmosféru celého CD. Až nezvykle dojemná je i písnička Malá noční hudba.

Naopak titulní píseň s paradoxním názvem Krásný smutný den je paradoxem sama o sobě. Tím, jak je živá a veselá, vybočuje z konceptu celé desky, ale zároveň do ní skvěle zapadá a přispívá k pestrosti alba.

Mixlopixlovská FiXa a xylofon

Jako naprosto geniální se ukázalo použití neobvyklých nástrojů, jako je například pozoun. V písni Caddy podtrhuje melodii xylofon a zní to jako správně hravá mixlopixlovská Vypsaná fiXa.
Kapela opět dokázala skloubit melodické rýmy s překvapivými změnami rytmu. Důkazem toho jsou songy Zapadá hipík a Bubák.
V poslední písni Šúrka mikrofón Márdi zpívá, že jeho život není punkovej. O desce se to však rozhodně říct nedá, ta je punková tak akorát. A je jedině dobře, že Vypsaná fiXa ani po tolika letech v hudební branži nespadla do popíkářského mainstreamu.

Nové „cédéčko" je pořádný happyend

Titul Krásný smutný den přináší přesně to, co posluchači od nové desky očekávají. Svou starou oblíbenou skupinu a něco navíc.  V písni Bubák kapela touží po „aspoň jednom happyendu". A nové album happyendem rozhodně je. Bez debat se řadí mezi vůbec nejlepší počiny pardubické skupiny.

Lenka Štěpánková