Atraktivní prostředí Hospitalu Kuks se opět stane nádhernou kulisou této akce, jejímž cílem je nabídnout lidem v naší uspěchané době možnost zastavení a zamyšlení.
Návštěvníci se setkají s chlouba českého národa. Starokladrubský kůň byl jako jediný živý tvor na světě prohlášen kulturním dědictvím své země. Bílé kladrubáky najdete v Kladrubech, černé ve Slatiňanech.

Právě ze Slatiňan na slavnosti do Kuksu míří ti černí. Okouzlí snové pas de deux černých starokladrubských hřebců s dámami v sedlech.
Ani o bílého kladrubáka nebudou návštěvníci ochuzeni. Starokladrubačka Alcala je v Kuksu vlastně doma a jako každý rok umožní dospělým i dětem svézt se na svém hřbetě. Novinkou letošního ročníku budou starokladrubáci v netradičním zápřahu.
Dále se představí kůň Dimon a v jeho sedle, samozřejmě dámském, Michaela Ployerová.

Mnozí z pravidelných hostů Kuksu je oba dobře znají, protože tato dvojice patří již neodmyslitelně k většině akcí, které se zde konají. „Zpátky do baroka“ je název jejich vystoupení.

Jako vždy především přispějí k atmosféře dne už jen pouhou svou přítomností po celé odpoledne. Dáma v sedle se s lidmi ráda vyfotografuje nebo si popovídá.

V bohatém programu nebude chybět ani turnaj královských párů. Kaskadéři, showmani a filmoví jezdci… to je skupina Caballos, která je zde tradičním aktérem. Její džigitovka vyvolala v Kuksu mrazení v zádech už třikrát. Na loňských slavnostech dokonce s průjezdy koní skrze plameny. Nabízet se bude i svezení v kočáru. Jako každoročně bude zapřažen ryzák Derick. Zájemce bude vozit nahoře nad hospitálem – od vinárny k nádraží. Toto svezení je v ceně vstupenky. (zr)