Lidé už odedávna toužili poznat věci budoucí. Pojďte s námi nahlédnout do silvestrovské křišťálové koule, čím se asi blýskne v nadcházejícím roce kulturní scéna…

Leden

Švédská delegace přijíždí do Národní knihovny pro Ďáblovu bibli, kterou české straně zapůjčila. V trezorové místnosti jim knihovnice Zdenka Zezulová oznamuje, že si Codex gigas na řádnou čtenářskou průkazku vypůjčil spolu s knihami Hovno hoří a Ferda cvičí mraveniště pan Evžen Kekeš z Nuslí. Na náměstí Bratří Synků švédský atašé zjišťuje, že u Kekešů praskly stoupačky a vzácný středověký rukopis se rozmočil. „Suché zůstalo jenom Hovno hoří,“ dozvídá se švédská strana a požaduje na Národní knihovně satisfakci. Vlastimil Ježek nabízí jako náhradu rukopis povídky Ostravaka Ostravskeho Jak Lojzek dodrbal mikrovlnku v Kerfuru. Jelikož ve starošvédštině znamená slovo „cyp“ královský poklad, Švédové přijímají.

Ewa Farna vydává nové album Rownátka, které zaboduje zvláště mezi členy České stomatologické komory.

Václav Havel dementuje spekulace, že jeho hra Odcházení pojednává o Jiřím Čunkovi.

Únor

Pražský magistrát rozhoduje, co s knihovnou na Letné. Primátor Bém navrhuje přesunout chobotnici do Řitky, za což ho manžel Heleny Vondráčkové zažaluje. Jaroslav Hutka chytá inspiraci a píše píseň Udavač z Řitky. Mezitím Bém prosadí návrh, aby na Letné, na místě bývalého Stalinova pomníku, vyrostla patnáctimetrová socha Václava Klause v životní velikosti.

V anonymní soutěži na návrh této skulptury vítězí Jan Kaplický. Jeho projekt nazve Milan Knížák „rozteklým ementálem“, načež se zastřelí ve své pracovně s podepsaným výtiskem knihy Modrá, nikoli zelená na srdci.

Václav Havel dementuje spekulace, že jeho hra Odcházení pojednává o Václavu Klausovi. Michal Viewegh začíná psát nový román Báječná léta se Švejnarem.

Březen

Výroční cenu Týtý, o níž každoročně hlasují diváci České televize, získává umělecká skupina Ztohoven. Po divácky úspěšném nabourání se do pořadu Panoráma, v němž umělci simulovali atomový výbuch nad českým podhůřím, vyšlo najevo, že Ztohoven již několik let na ČT pirátsky vysílají pořady AZ-kvíz, Vydrýsek, Otázky Václava Moravce a novoroční projev prezidenta republiky, který diváci ocenili jako „další výbuch v přímém přenosu“.
Na soutěž Eurosong je za Českou republiku vysláno pěvecké duo Eva a Vašek s písní Když jsem šel na půdu pro hrábě.

Divadlo Archa se pro poruchu splachovadla vzdává uvedení hry Václava Havla Odcházení, nastudování inscenace se ujímá Divadlo Járy Cimrmana.

Duben

Umělci pomáhají bojovat se zločinem. Po odvysílání oprášené Gottovy písně Kdepak ty ptáčku hnízdo máš? se rádiu Kiss přihlásí půlmiliardový lupič František Procházka. Moderátorka Ester Janečková zas pro pořad Pošta pro tebe vyhledá Pitra s Krejčířem, kteří pozvání na Kavčí hory přijmou a po odtažení stěny si padnou do náručí se zásahovou jednotkou. Nedostaví se jen Anička z Kuřimi, která opět tak omládla, že ji pošťák Ondra nalezne až za dva týdny v baby boxu v Hloubětíně.

První tři místa české hitparády ovládla Vlasta Parkanová se songy Dobrý den, radare!, Ahoj, pershingu! a Čágo belo, agent orange!

Václav Havel nesouhlasí, aby roli psanou na tělo Dagmar Havlové ztvárnil Petr Brukner.

Květen

Do kin přichází očekávané čtvrté pokračování Indiana Jonese. Ukáže se, že avizovaný název Indiana Jones a království křišťálové lebky byl pouhou spekulací fanoušků. Do kin totiž míří snímek nazvaný Indiana Jones a opravdu poslední křížová výprava. Harrison Ford vyvrací fámy, že by snad věkově na roli nestačil. Už v úvodu sice hlavního hrdinu chytne houser a loupání v kříži, avšak i na kolečkovém křesle zvládá herec bravurně všechny akční scény, zvláště pokud se odehrávají v bezbariérových objektech.

Taneční soutěž StarDance III vyhrává dvojice poslanců Melčák – Pohanka se sestavou obkročák, kvapík a cha-cha pro voliče.

Václav Havel nesouhlasí, aby byl jako spoluautor hry Odcházení uveden Jára Cimrman, a tak divadlo raději nastuduje Dobytí severního pólu Čechem Pavlem Bémem.

Červen

Spisovatelka J. K. Rowlingová inkognito navštíví Českou republiku tentokrát v přestrojení za Brumbála. Na návštěvě

u Topolánků zjišťuje, že Lucie Talmanová zavírá náruživého partnera na noc do klecového lůžka, a rozhodne se pokračovat v již ukončené knižní sérii. Její román Harry Potter a ohnivý ogar vyvolá mezi fanoušky vlnu zděšení a pirátských překladů. Zatímco Jiří Paroubek spisovatelku nabádá, aby napsala ještě Fénixův řád a Dalíkův neřád, rozčilený Topolánek nařídí vyškrtnout z programu pražských olympijských her famfrpál.

Jarek Nohavica se brání, že se se svou minulostí už vyrovnal písní Tři čuníci, kde přece v refrénu zpívá, že všichni už to „ví, ví, ví, ví“.

Hry Václava Havla Odcházení se ujímá loutkové divadýlko Nazdárek v Podbabě, které ji chce nastudovat v úpravě pro jednoho maňáska a dva Žeryky.

Červenec

Třetí řada seriálu Nemocnice na kraji města se nese v aktuál〜ním duchu. První díl se otevírá scénou, v níž starý Sova odmítá zaplatit poplatek u lékaře, načež mu doktor Blažej nabídne zdarma balení heparinu. Sestra Ina povýší a stává se asistentkou sekretářky na ministerstvu zdravotnictví. Její milostný románek s ministrem však končí ve chvíli, kdy v zadní kapse Julínkových trenýrek nalezne schovaného mluvčího Cikrta. V roli dr. Cvacha juniora se premiérově představí zdravotní bratr Petr Zelenka, toho času ve výkonu trestu.

Po jmenování Lucie Talmanové do výboru pro slaďování rodiny je do čela ústavu pro studium totality nominována herečka Jiřina Švorcová.

Po požáru divadélka Nazdárek se o Havlovu hru Odcházení zajímá majitel matějské pouti.

Srpen

Čeští filmaři i nadále čerpají štědré stamilionové státní dotace a točí jak o život. Vítězí především ti, co jsou schopni film zrealizovat do měsíce a do dvou týdnů přidat pokračování. Agáta Hanychová se blýskne ve snímcích Kde je vyšpulíno, tam je dovolíno a Prci, prci, prcičky XI. Do kin se dále dostane protifašistické pokračování komedie Chyťte doktora nazvané Chyťte doktora Mengeleho. Tomáš Vorel plánuje po snímku Gympl trilogii Učňák, Pomocná škola a Autoškola. Nejvíce se očekává od hororu Hostel 3, v němž mají zaznít písně z alba Vymlácený rockový palice.

Daniel Landa se distancuje od své skinheadské minulosti a na otázku, kdo jej hudebně ovlivnil, odpoví, že Bílé dvojalbum od Beatles, píseň Bílá královna od Hložka a všechno od Lucie Bílé.

Havel souhlasí s podmínkou majitele matějské poutě, že Havlovou a Třísku v titulních rolích nahradí Uršula Kluková a poník Bimbo.

Září

Do velkého sálu pražské Lucerny se vrací výstava Bodies tentokrát s preparovanými těly politických mrtvol. KDU –ČSL protestuje. Veřejnost však výstavu vítá, obzvlášť populární je expozice s orgány v lihu typu Neviditelná ruka trhu, Topolánkův vztyčený prostředníček, Klausův tenisový loket, Čunkova hroší kůže a Melčákův charakter. Publikum zaujme i speciální kinetický exponát Macek kontra Rath, při jehož slavnostním odhalení se Vlastimil Tlustý ztratí mezi plastináty a pořadatelé si jej dvakrát spletou s mumií Lájose Bácse, než jej objeví v neckách, kde se právě preparuje dvojí tvář Miroslava Kalouska.

Pavel Bém vydává lechtivou knihu o své expedici na Mount Everest, jmenuje se Jak jsem dosáhl vrcholu už v základním táboře.

Václav Havel nesouhlasí s tím, že jeho hru budou přerušovat reklamy na cukrovou vatu a centrifugu, a tak se na matějskou vrací tropi akvárium s dvouhlavým teletem.

Říjen

Stávku hollywoodských scenáristů se americká studia rozhodnou vyřešit svérázným způsobem. Dozvědí se totiž o malé zemi v srdci Evropy, kde jsou scenáristé schopni psát do šuplíku a zadarmo. Když k nim pak doputuje informace, že tu navíc i diletanty dotuje stát, rozhodnou se sem přesunout celou produkci. Čechům dají v roce 2008 zakázku celkem na dvacet filmů, z nichž jich deset režíruje Jan Hřebejk. Diváckou přízeň si získá zvláště Hřebejkův rozšířený komediální remake jeho psychodramatu Medvídek s názvem Šest medvídků s Cibulkou.

V televizním pořadu 13. komnata o sobě spisovatel Milan Kundera prozradí, že nosí háčkovaná tanga a má slabost pro Švandrlíka. Václav Havel mlčí.

Listopad

Po komerčním úspěchu DVD se seriálem o majoru Zemanovi slibuje časopis Aha! vydání seriálu Třicet případů majora Kubiceho. Režisér Karel Janák zatím váhá, zda do titulní role obsadí Mádla nebo Kotka, jasno však už má o představiteli Stanislava Grosse – pomocí počítačových triků jej ztvární Vlasta Burian naklíčovaný z filmu Přednosta stanice. Ivana Langera, který předvolební Kubiceho zprávu zpopularizoval, si zahraje typově podobný Josef Alois Náhlovský. Neobsazena tak zůstává jen postava charakterního poslance, která nemá předlohu.

Karlu Gottovi jen o vlásek uniká padesátý Zlatý slavík, porazí jej Jaroslav Hutka s písní Kupředu, levá. Václav Havel popírá, že by hra Odcházení byla o Gottovi.

Prosinec

Státní cenu za literaturu přebírá Natálka Kocábová za odvážnou básnickou sbírku Brutální párátko a za to, že nenosí háčkovaná tanga jako Milan Kundera. Při přebírání ocenění Natálka mimo jiné řekne: „Jméno Kocábová není výhodou, jak si někteří závistivci myslí, v kariéře mi spíše škodí. Mnohem raději bych se jmenovala nějak obyčejně, třeba Hemingway, Remarque nebo Sekora.“ Jediným kazem na celé akci se stane neformální posezení po slavnostním rautu, při němž reportéři Pražského deníku zjistí, že háčkovaná tanga nosí Michael Kocáb.

Režisér Jiří Strach uvádí na ČT štědrovečerní pohádku O zavedení eura v Čechách.

Ladislav Smoljak nachází v pozůstalosti Járy Cimrmana divadelní hru Odcházení.