"Označení Kulturní dům Dubina, pod který spadala i Hronovická a Divadlo 29, bylo zastaralé a dost zavádějící. Mátlo diváky, umělce i agentury. Někdy bylo těžké vysvělit, že jako Kulturní dům Dubina pořádáme akce rovněž na Hronovické či v Divadle 29,“ konstatovala ředitelka nového Kulturního centra Pardubice Romana Vojířová.

Pro rodiče a děti


„Od nového roku pod námi začalo fungovat Rodičovské centrum Dubínek. Založili jsme ho proto, že Kulturní centrum by jako příspěvková organizace na rozdíl od občanského sdružení jen těžko dosáhlo na dotace. Příspěvková organizace má jen velmi omezené možnosti, jak získat finanční zdroje,“ uvedla Romana Vojířová.

„Rodičovské centrum Dubínek nabízí napřiklad cvičení pro rodiče s dětmi, anglické zpívánky, dětské dílny, pohádkové předplatné či tematické programy, jako jsou vánoční či velikonoční akce a podobně. Funguje tu i Klub dvojčat,“ poznamenala ředitelka Kulturního centra Pardubice, pod jehož křídla bude patřit také nově založené občanské sdružení Gryf.

„To bude mít jako hlavní cíl podporu amatérské kultury. Pod naší organizací fungují přibližně dvě desítky souborů – divadelních, tanečních, pěveckých či hudebních. Jde převážně o mladé lidi, kteří se věnují tomu, co je baví, ale těžko se na jejich činnost shání peníze. Toto sdružení jsme založili proto, že z rozpočtu Kulturního centra bychom financování těchto aktivit jen těžko utáhli,“ vysvětlila Romana Vojířová a dodala, že na podobném principu má být i občanské sdružení Sofy.

„To by mělo být zaměřeno především na vzdělávání. Na Dubině bychom chtěli rozvíjet například vzdělávání maminek na mateřské dovolené či počítačové kurzy pro seniory,“ informovala náš Deník ředitelka Kulturního centra.

„Na Dubině chceme dál pořádat hlavně dětské pořady a večery pro seniory. Hronovická zásadnější změny v dramaturgii neplánuje. Po loňských úpravách foyer zde potřebujeme zapracovat spíše na rekonstrukci sálu a později i zázemí pro umělce. Vše závisí na tom, kolik se nám podaří získat finančních prostředků,“ uzavřela Romana Vojířová.