Veselohru Jaroslava Vrchlického nesmírně zpopularizoval filmový muzikál režiséra Zdeňka Podskalského. Pro divadla jde o sázku na jistotu, navíc jde o muzikál, který dokáže slušně zvládnout i činoherní soubor. Režisér Petr Novotný se ovšem nespoléhal jen na popularitu hry a v pardubické inscenaci výrazně posílil komediální prvky. Vznikla tak živá inscenace, která ani na minutu nenudí.

CHARISMATICKÝ PETR ŠTĚPÁNEK JAKO KAREL IV.

Stejně jako před lety byl do role Karla IV. obsazen zkušený hostující herec. Radoslava Brzobohatého vystřídal Petr Štěpánek, který si tuto úlohu zahrál už v inscenaci Hudebního divadla Karlín. Do role vladaře se hodí a má na ni potřebné charisma. Královna Eliška je další parádní muzikálovou rolí Martiny Sikorové. Její interpretace ikonické písně Lásko má, já stůňu je dechberoucí a představuje vrchol celého večera.

Výbornou komickou dvojici vytvořili Josef a Eliška Láskovi jako císařský šenk Pešek a jeho snoubenka Alena. Baví i Petr Borovec s Tomášem Lněničkou v rolích vévody bavorského a krále cyperského. Komický účinek nové inscenace podporuje i dopsaná němá role Šaška, ve které se objevila Karolína Šafránková.

Diváci se dočkají všech oblíbených melodií. Jako povedený nápad se ukázalo angažování zpěváka Martina Růži, který hercům svým školeným hlasem pomohl s těmi nejtěžšími pěveckými party. Ale i ostatní zvládají hudební výstupy slušně, snad jen píseň Do věží se při premiérovém představení Tomáši Lněničkovi příliš nepodařila.

Scéna Ivo Žídka je jednoduchá, nepotřebuje větší přestavby a přirozeně pracuje s pohledem na siluetu hradu Kunětická hora. Kostýmy Romana Šolce se velmi podobají těm filmovým.

Předchozí nastudování Noci na Karlštejně vydrželo na repertoáru přes pět let. I novou verzi patrně čeká dlouhý jevištní život…