Jako univerzálně použitelný nástroj

„Krzysztof Pelech a Jarema Klich se společně snaží popírat dvě základní mylné představy zakořeněné ve společnosti v souvislosti s klasickou kytarovou hudbou. První je taková, že její náplní jsou sladké sentimentální balady vhodné pro frekventanty hudebněterapeutických sezení, druhou je pak vnímání kytarové hudby jako elitářského umění, které dokáží ocenit jen praví znalci,“ uvedl za pořadatele akce Stanislav Barek.

„Duo se snaží obhájit kytaru jako zcela univerzálně použitelný nástroj. A daří se mu to. Jeho repertoár, složený především ze skladeb inspirovaných latinskoamerickým folklorem, uspokojí jak náročné milovníky hudby, tak posluchače, kteří jsou jen občasnými návštěvníky kytarových koncertů,“ řekl organizátor prestižní mezinárodní přehlídky, jež se v České republice koná už podesáté.

„Tento festival vznikl v roce 1998 proto, že jsme zde postrádali akci, na níž by se mohli objevit přední umělci tohoto oboru. Vždyť například z Prahy za posledních třicet let vzešlo několik koncertních kytaristů, o nichž se dá tvrdit, že dnes patří do světové špičky,“ konstatoval Stanislav Barek.

Dávají příležitost i mladým umělcům

„I když tady existovaly kytarové festivaly zaměřené výhradně na klasickou hudbu, my jsme chtěli představit pokud možno co nejvíce žánrů, hraných různými styly na rozdílné druhy akustických kytar,“ podotkl pořadatel přehlídky, jež dává příležitost prezentovat své umění nejen renomovaným hráčům, ale také talentovaným studentům uměleckých škol.

„V Pardubicích se před polským duem objeví Anna Slezáková. Na kytaru začala hrát v deseti letech. Nyní je studentkou profesora Alvara Pierriho na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni. Letos úspěšně ukončila studia na Filozofické fakultě Masarykovy university v Brně, obor hudební věda,“ pravil organizátor pardubické části přehlídky Petr Saidl na adresu mladé umělkyně, jež má na svém kontě též první cenu z ústředního kola Národní soutěže základních uměleckých škol v Opavě z roku 2002 a stejné ocenění ze soutěže konzervatoří v Českých Budějovicích z roku 2004.

Program festivalu (více i na www.kytaranapriczanry.cz)


KRIS & YAREMA (PL) a studentka Universität für Musik und Darstellende Kunst ve Vídni ANNA SLEZÁKOVÁ (CZ)

Kris & Yarema

(Krzysztof Pelech & Jarema Klich)
Duo Kris & Yarema se podle svých slov snaží popírat dvě základní mylné představy zakořeněné ve společnosti v souvislosti s klasickou kytarovou hudbou. První je taková, že její náplní jsou sladké sentimentální balady vhodné pro frekventanty hudebněterapeutických sezení, druhou je pak vnímání kytarové hudby jako elitářského umění, které dokáží ocenit jen praví znalci. Duo se snaží obhájit kytaru jako zcela univerzálně použitelný nástroj. A daří se mu to. Jeho repertoár, složený především ze skladeb inspirovaných latinskoamerickým folklórem, uspokojí jak náročné milovníky hudby, tak posluchače, kteří jsou jen občasnými návštěvníky kytarových koncertů.

Krzysztof Pelech

Narodil se roku 1970 ve Vratislavi. Zde vystudoval Hudební akademii Karla Lipińského, byl též na roční stáži u Gordona Crosskeye na Royal Northern College of Music v Manchasteru. Stal se absolutním výtězem 16 soutěží (např.: celonárodní soutěž španělské a latinskoamerické hudby v Krakově, soutěž Rene Bartoliho v Salon de Provence ve Francii, soutěž ve Villa de Laredo ve Španělsku, Great Classical Guitar Festival and Competition, Oberlin School, USA). Je jedním z nejaktivnějších muzikantů mladé generace v Polsku, za rok odehraje zhruba 60 koncertů (recitály, koncerty komorní hudby, koncerty v doprovodu orchestrů), kromě dua Kris & Yarema působí také v duech Duo Guitarinet (s klarinetistou Janem Jakubem Bokunem) a Tango Polacco (s akordeonistou Piotrem Rangno). Koncertoval téměř ve všech evropských zemích, v USA, Brazílii, Jihoafrické republice, Egyptě, Singapuru, Malajsii, Chile a dalších zemích. Pravidelně se zúčastňuje prestižních kytarových festivalů po celém světě. Je spoluzakladatelem a uměleckým ředitelem festivalu Gitara+ (koná se od roku 1998 ve Vratislavi), spoluzaložil též Vratislavskou kytarovou společnost.

Jarema Klich

Narodil se roku 1968 ve Vratislavi, kde vystudoval i místní Hudební akademii pod vedením Piotra Zaleskiho. V současnosti zde působí jako odborný asistent a věnuje se především pedagogické činnosti. Hrál na mnoha prestižních hudebních festivalech v Polsku i zahraničí (Lyon, Mikulov, Groningen v Nizozemí, Aalborg v Dánsku, Singapur, Frutillar v Chile atd.). Kromě téměř celé Evropy koncertoval v Asii, Africe a Jižní Americe. Je spoluorganizátorem letních kytarových kurzů v Krzyżowé. Jako zakladatel a člen vratislavské kytarové společnosti spolupracuje na řadě hudebních projektů ve Vratislavi a jejím okolí.

Anna Slezáková

Na kytaru začala hrát v 10 letech pod vedením Ludmily a Aloise Menšíkových na ZUŠ v Uherském Hradišti. Poté pokračovala na Konzervatoři v Brně v kytarové třídě prof. Vladislava Bláhy. Nyní je studentkou prof. Alvara Pierriho na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni. V roce 2007 úspěšně ukončila studia na Filozofické fakultě Masarykovy university v Brně, obor hudební věda.
Ocenění:
1. cena v ústředním kole Národní soutěže ZUŠ v Opavě (2002)
1. cena v soutěži konzervatoří ČR v Českých Budějovicích (2004)