Jedenadvacátý ročník Léta s Rychtářem odstartuje tradičně jednodenním festivalem. Tentokrát do Hlinska 3. června zavítají Tři sestry, Pokáč, Jelen a Horkýže Slíže. Další akce Léta s Rychtářem budou v pivovaru pokračovat až do konce letních prázdnin, prozatím mají pořadatelé potvrzenou účast od kapel Harlej, Trautenberk Tanz Metal, Komunál, Alkohol a Argema. Součástí Léta s Rychtářem budou i Olympic, Arakain a Citron, ale i Walda Gang nebo Traktor.

Letos poprvé se hudební festival Quattrofest bude konat na parketu Cihelka v Blatně u Hlinska. Datum je naplánován na 1. července a návštěníci mohou těšit na skupiny Atrey, DOGA, Nightwish revival, Nirvana in memory of Kurt Cobain a Quattro. Přírodní areál bude otevřen od od 18:30 hodin, diváci se mohou těšit na hromady jídla, pivo a skvělé drinky. Vstupné v předprodeji stojí 350 Kč, na místě bude o čtyřicet korun dražší.

Festivalová sezona na Pardubicku:

Dvoudenní festival hudby a zábavy Pardubický majáles.
Do Pardubic zamíří desítky českých hvězd. Festivalové léto odstartuje Majáles

Není hudební, ale o to je větší jeho renomé. Festival Loutkářská Chrudim se uskuteční v okresním městě už po dvaasedmdesáté. Začne 30. června a potrvá do 6. července. Festival nabízí hlavní program amatérských loutkových inscenací vybraných na krajských postupových přehlídkách hodnocený odbornou porotou, open program vybraný z loutkových inscenací statutárních, nezávislých a amatérských loutkových scén a doplňkový program, který tvoří koncerty, výstavy, přednášky, promítání loutkových filmů a další loutkové inscenace přihlášených souborů.

Na termín 4. - 7. července se merzi Chrudimí a Slatiňany opět chystá oblíbený festival nezávislé a nekomerční scény pro začínající kapely Yanderov.

Oblíbený rodinný festival u vody Přehrady FEST na Seči se uskuteční od 11. do 12. srpna, vstupenky už jsou k mání v předprodeji. V sečském Autokempu Pláž vystoupí Wohnout, Mig 21, Horkýže Slíže, Pokáč, UDG, Atmo Music, Nebe, Voxel a další interpreti.

K závěru léta v Chrudimi už sedmým rokem patří hudební festival Zlatá Pecka. Záštitu nad ním má jeho zakladatelka, operní pěvkyně a chrudimská rodačka Dagmar Pecková.

Festivalová sezona na Orlicku:

Festival Jamrock v Letohradě
Na Orlickoústecko přijedou v létě zahrát Nazareth, Mirai, Koller nebo Laco Deczi

"Dnešní doba není pro leckoho jednoduchá a kultura je mnohými tedy odsunuta na tu druhou, méně významnější kolej životních nutností. Co nám však zůstane, pokud se o kulturu a vše, co nám dává, přestaneme zajímat? Prázdno v duši. Smyslem života přece není jen potrava fyzická, blahobyt a konzumace zábavy. Hudba, literatura, drama, krásný obraz, film a všechna ta krása umění, která nás obklopuje, je schopna pozdvihnout naše životními trablemi zkoušené nitro," řekla Dagmar Pecková.

Zahájení festivalu je naplánováno na 27. srpen, a to již tradiční nedělní dopolední mší v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi, kde zazní Schubertova mše As Dur a festivalu požehná Mons. Jan Paseka.

Pecková s Hradišťanem v roce 2019:

Festival Zlatá Pecka už dávno přesáhl chrudimské hranice, a tak například v Holicích v sále Karla Malicha zazní skvělí Gentlemen Singers, ve Východočeském divadle Pardubice se představí Divadlo Járy Cimrmana, do České Třebové doputuje Carmen a Carmen. Letošní ročník bude zakončen v pardubickém Domě umění, kde se za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice představí ti nejlepší z mladých talentů.

"A ještě o jednu radost bych se s vámi ráda podělila. Do Chrudimi zavítá jeden z největších a nejkrásnějších operních hlasů světové současnosti. Německý basista René Pape, sólista Metropolitní opery, Státní opery v Berlíně a nositel Grammy. Vezme si na starost vzdělávání nejmladší pěvecké generace ve formě třídenního interpretačního kurzu v rámci programu Zlaté Pecky Pěvissimo. Dvořákovy Biblické písně v jeho ojedinělém podání a v češtině pak přednese v kostele svatého Vavřince ve Vysokém Mýtě za doprovodu vynikajícího varhanního virtuosa té nejmladší generace Alfreda Habermanna," dodala Dagmar Pecková.

Festivalová sezona na Svitavsku:

Festivalové zahrady v Litomyšli nabídnou pestrý program.
Ve free zóně litomyšlské Smetanky vystoupí Cina, Slováčková i Laco Déczi