Německo i Česko

Pardubická filharmonie, v čele s dirigentem Gerhardem Lesskym, bude součástí festivalu Europäischen Wochen Passau.

Sólistou Straussova koncertu bude vynikající český hobojista Vilém Veverka.

Německým festivalem ale letní koncertování pardubické filharmonie nekončí. Již v polovině srpna budou opět účinkovat při dvou koncertech na domácí půdě. „Nejprve to bude v Kameničkách a poté v Heřmanově Městci na festivalu nazvaném Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje. Závěrečný koncert celé akce je věnován letošnímu Roku české hudby," řekla mluvčí Komorní filharmonie Pardubice Blanka Scholleová.

Pod taktovkou mladého dirigenta Petra Louženského jako sólistka vystoupí Zdeňka Vránová, členka skupiny 1. houslí Komorní filharmonie Pardubice.

Turné v Japonsku

Na konec srpna plánuje orchestr natáčení nového CD, které přinese hudbu Jana Křtitele Vaňhala a je připravované ve spolupráci s dirigentem Markem Štrynclem, Českým chlapeckým sborem Boni pueri a znamenitými sólisty.

V září se v Sukově síni Domu hudby  představí na svých inauguračních koncertech nový šéfdirigent Peter Feranec. „Posluchači se mohou těšit na nejznámější árie, scény a orchestrální části z oper Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany a na dva přední české pěvce – sopranistku Danu Burešovou a tenoristu Aleše Brisceina," uvedla Blanka Scholleová.

Po prázdninách čeká orchestr dlouhé zahraniční turné v Japonsku. Tam absolvují celkem osm koncertů napříč celou zemí. Japonskem však pro hráče výjezdy za hranice vlasti v tomto roce neskončí – na listopad plánují dva koncerty ve Švýcarsku.   (kfr)