Pardubický Febiofest to měl letos nahnuté. Změnil pořadatele, chvíli to vypadalo, že vůbec nebude. Nakonec se ho ale podařilo  úsilím všech uskutečnit, i když v poněkud redukované podobě. Festivalovými dny jsou letos čtvrtek a pátek, každý den čekají na filmové fanoušky čtyři vybrané snímky, které je možné navštívit v pardubickém multikině CineStar v obchodním centru Grand.
Podle prezidenta festivalu Fero Feniče je to ale jen přechodný rok, už při příštím jubilejním dvacátém ročníku by mohl festival v Pardubicích opět zazářit v plné parádě.

Jaký máte pocit, když se vracíte do důvěrně známého prostředí na regionální část Febiofestu v Pardubicích?
Do Pardubic jezdím 18 let, tedy od druhého nebo třetího ročníku. Jsem tu jako doma, jediné, co se mění, jsou místa promítání. I díky speciálním projekcím  neznám v Pardubicích snad žádné místo, kde bych nebyl.

Letos bylo trochu na vážkách, zda se vůbec bude regionální část Febiofestu v Pardubicích konat. Co nakonec rozhodlo?
Po mnoho let fungovala bezvadně spolupráce s organizátorem regionální části Janem Motyčkou, ale pak se tam vyskytly nějaké problémy v komunikaci, hrozilo dokonce odstoupení hlavního partnera festivalu. Ten ročník se nakonec uskutečnil, ale zůstal na něm takový stín. Byli jsme rozhodnuti, že pokud v Pardubicích nenajdeme nového partnera, tak tam nebudeme pokračovat.  Dostali jsme nejprve nabídku od instituce, kterou jsme moc neznali. Osobně jsem si myslel, že necháme Pardubice od Febiofestu tak na dva roky odpočinout. Pak se ale vyskytla možnost, že by pardubickou část připravil organizátor, který festival připravuje v Hradci Králové. To pro nás byla záruka, že  bude letošní ročník dobře zorganizovaný. Je to lepší, než kdyby se organizátorem stal někdo nový.

Speciální projekce by se mohly vrátit

V Pardubicích má prostě festival tradici.
V Pardubicích už jsou diváci zvyklí na nějaký standard. Pan Motyčka tady odvedl veliký kus práce a mělo to patřičnou úroveň. Museli jsme najít rovnocennou náhradu.

Pardubická část festivalu byla  jedinečná speciálními projekcemi nebo doprovodnými programy. Je reálné, že se takový program na festival vrátí?
Já myslím, že ano. Letošní ročník je nutné vnímat jako takový přechodný s novým organizátorem, který si teprve prověřuje možnosti tohoto města. Příští rok se snad festival vrátí do obvyklé podoby. A možná bude ještě lepší, vidím spojení s Hradcem Králové nadějně. Vznikl tady konglomerát, ve kterém vidím potenciál do budoucna. Pardubice otevřely novou cestu.

„V regionech je to už spíš odpočinek“

Na závěr vám položím asi klasickou otázku. Baví vás vůbec ještě jezdit po regionálních částech festivalu?
Beru to jako svou povinnost vůči festivalu. Samozřejmě po devítidenní pražské části festivalu jsem hodně fyzicky unavený. Na druhou stranu v regionech už to je takové odpočinkové. Člověk vidí staré známé. Ukazuje se, že přes všechny problémy, které máme, je festival Febiofest oblíbenou akcí.