Po páteční volbě královny věnného města se také sobotní obžínky po letech vracejí na Resselovo náměstí. „Zájem o obžínky se zvyšuje. Stoupá i počet výrobců a prodejců, kteří chtějí nabídnout své zboží v rámci tradičního jarmarku. Těch by mělo být letos na náměstí šedesát. Chybět nebudou ani Holanďani s oblíbenými sýry,“ vysvětluje vedoucí Chrudimské besedy Jiří Kadeřávek. Podle něj projevily zájem o účast i další desítky prodejců, kteří ale neprošli sítem pořadatelů.

Program sobotních obžínek startuje v devět hodin, kdy se na náměstí představí Big band hudební školy z polského partnerského města Olešnice. Odtud také přijedou na jarmark poprvé šikovní polští řemeslníci. Program pak bude pokračovatdivadelními a hudebními vystoupeními, ve kterých sejistě neztratí anichrudimské hudební, divadelní a folklorní soubory. Mnozí vezmou zavděk i tradičním jarmarečním pohoštěním v podání Měšťanské restaurace.

Návštěvníci se mohou těšit také na akci chrudimských dobrovolných hasičů. Ti obohatí Městské slavnosti soutěží v požárním útoku. Letošní první útok odstartuje ve 13 hodin na Školním náměstí.

Program Městských slavností bude zahájen už zítřejší večerní volbou královny věnného města. Její začátek stanovili organizátoři na 19 hodin, konat se bude za příznivého počasí na Resselově náměstí. Večerem plným čar a kouzel bude diváky provázet iluzionista Pavel Kožíšek a Martina Poulíčková.

Ne nevýznamným bodem programu bude vyhodnocení 2. ročníku literární soutěže O poklad královského věna, kterou pro seniory pořádá Centrum sociálních služeb a pomoci spolu se Zdravým městem Chrudim. Vedle stylového občerstvení budou po celý večer připraveny ukázky a prodej řemeslných výrobků.

Sobotní program zahájí vdevět hodin ráno na Resselově náměstí Big band hudební školy zOlešnice. Na desátou byl stanoven začátek loutkářského představení „Skákavá prioncezna“. O půl hodiny později vystoupí Kuřátka se svým hostem. Po slavnostním zahájení ve 14 hodin se představí národopisný soubor Kohoutek a Feluwe – folklórní soubor zHolandska, který je také hostujícím folklorním souborem zdejších Kuřátek.

V16.30 pak vystoupí Dechový orchestr Chrudimské besedy za řízení Zdeňka Svatoše. Chrudimský Sbor dobrovolných hasičů uvede soutěž vpožárním útoku na Školním náměstí ve 13 hodin Výstava historické hasicí techniky bude připravena na Tyršově náměstí a v ulici Novoměstské.