V dubnu čeká diváky Bílá nemoc, v červnu se pak na Kunětické hoře poprvé odehraje pohádkový příběh Kráska a Zvíře.

Na konci dubna se mohou diváci těšit na známé drama Karla Čapka Bílá nemoc. Na zemi vládne z více stran touha po válce. Zbrojařské podniky navyšují výrobu. Zemi však nezaplaví jen tato touha, ale i varovná bílá nemoc, která se nedá léčit a je prudce nakažlivá. Lék objeví praktický lékař doktor Galén, který svojí metodou léčí jen chudé. Ostatním dá podmínku, za které je ochoten svůj lék vydat všem – aby se přičinili o konec válečných plánů a o světový mír navždy.

Ostré varování

Bílou nemoc napsal Karel Čapek v roce 1937 jako ostré varování před nastupujícím nacismem. Prvním Galénem byl toho roku v Národním divadle Hugo Haas, který tuto roli posléze ve vlastní režii ztělesnil i na filmovém plátně. V Pardubicích ztvární hlavní roli Milan Němec, protivníkem mu bude v roli Maršála Martin Mejzlík. Režie se ujal Mikoláš Tyc, který s pardubickým divadlem spolupracuje poprvé.

Červnová premiéra zavede diváky na hrad Kunětická hora, kde budou moci sledovat tajemný pohádkový příběh o dobru, zlu a zázraku lásky. Podle známé staré francouzské pohádky Kráska a Zvíře vytvořil básník František Hrubín dramatický text.

Do původního námětu vložil své neopakovatelné vidění světa a proměnil pohádku v křehký příběh o skutečné lásce, pokoře, obětavosti.

V rolích Krásky a Zvířete se představí nejmladší členové souboru Východočeského divadla Veronika Macková a Josef Láska. Není bez zajímavosti, že hudbu pro inscenaci režiséra Petra Novotného bude skládat populární zpěvák Michal Hrůza.