Již tuto neděli ožije Kunětická hora jako v dobách Pernštejnů lidovými řemesly, středověkou hudbou a zvířaty. Řemeslníci z celé země zde od 10 do 18 hodin předvedou svůj um, nabídnou k prodeji originální výrobky a zapojí zvídavé děti do tvůrčí práce.

Příjezdová cesta bude tvůrčí dílnou

Příjezdová cesta na hrad a na první i druhé nádvoří se po celý den změní v tvůrčí dílnu, kde budou děti kroužit hrnečky, kovat na kovadlině, zdobit perníky a vyrábět prstýnky. Sedláci nabídnou návštěvníkům zdravou zeleninu a mléčné výrobky. Celodenní program doplní živá středověká hudba, pohádky a zvířata. „Pátý ročník této velkolepé historické akce se uskuteční za každého počasí," zve ředitel pořádající neziskové organizace Dobré divadlo Tomáš Langr.

„Já jsem z Hradce, ale dojíždím do Pardubic za prací. Na hradě jsem s dětmi byla vloni a líbili se nám tam hlavně kováři. Děti byly zmatené. Myslely si, že jsou v pohádce. Honzík stěží unese kladivo, ale rád kove podkovy. Skanzen Veselý kopec a tento středověký trh na hradě jsou dvě místa, kam rádi jezdíme. Dětem to hodně dává," popisuje dojmy maminka Veronika Malíková z Hradce Králové.

Na hradě prý bude šedesát řemeslníků

Podle našich informací by mělo pozítří na hrad dorazit přibližně šedesát vybraných řemeslníků, jako jsou kovář, hrnčíř, řezbář, dráteník, perníkářka, sklářka, košíkář a další umělci. Své dřevěné stánky si rozloží na cestu i na hrad. Děti si vyzkouší řemesla a dospělí budou moci ochutnat u medaře medovinu nebo pivo z malých pivovarů.

„Historickou slavnost pořádá Dobré divadlo ve spolupráci s hradem. Záštitu převzal rytíř Toulovec, který osobně slavnost zahájí," upřesňuje Tomáš Langr.