TOMÁŠ DVOŘÁK

Staří dobří známí se sešli na letošním slavnostním udílení Cen Františka Filipovského nejlepším dabérům v prostorách přeloučské Občanské záložny.
Tentokrát však Pavel Trávníček se Sabinou Laurinovou společně neuváděli kdysi populární pořad televize Nova DO-RE-MI, ale sledovali slavnostní ceremoniál, při němž byli oceněni mistři dabingu.

Úroveň se lepší

„Do Přelouče velmi často jezdím, vlastně už od doby, kdy dabingové ceny vznikly. Je strašné, že už to byl letos devatenáctý ročník. Nějak hrozně rychle stárneme," povzdechl si Pavel Trávníček.
„V Přelouči je vždycky fajn. Je tu pokaždé bezva zábava a hezký program na náměstí. Také jsem byl zvědavý na setkání s kolegy, se kterými se jinak vidíme jen při práci," svěřil se známý herec a dabér.
„Dnes si spousta lidí stěžuje, že dabing už není takový, jaký býval. Kvalitu trochu válcuje spotřeba, to množství televizních seriálů, které se nemilosrdně drtí. Je pravdou, že se z úrovně maličko sešlo, ale mám pocit, že poslední dobou se to zase zlepšuje. Už se nepracuje tak zběsile, spíše se víc hledí na kvalitu. To šílenství přece jen trochu přešlo," přiznal Pavel Trávníček.

„Dabingu se věnuji hodně dlouho a mám ho ráda. Pár let už jsem v Přelouči nebyla, tak jsem si řekla, že bych se opět ráda podívala do centra dabingové slávy," nechala se slyšet Sabina Laurinová, která do Přelouče zavítala společně s otcem, svého času kmenovým režisérem Východočeského divadla v Pardubicích, Františkem Laurinem.

„Jsem ráda, že jsem mohla být u tak vzácného okamžiku společně s tátou. Byl to velmi příjemný výlet," vyjádřila se pro Deník Sabina Laurinová.
A jak hodnotí úroveň českého dabingu? „Pořád se nemohu smířit s modelem, který funguje v některých dabingových studiích, kdy se jede na první dobrou. Heslem dnešní doby je bohužel motto Čas jsou peníze. To proniklo do všech sfér včetně filmu, dabingu a někdy i do divadla," posteskla si známá herečka a dabérka.

Klid na práci

„Osobně potřebuji na práci trochu klidu, ne se jen někam hnát a něco rychle namluvit jen proto, aby to bylo," prozradila Sabina Laurinová.
„Jsem ráda, že i v dnešní době vznikají kvalitní dabingy. Člověk se musí přizpůsobit, o to více se soustředit a podat maximální výkon, aby tuhle neradost, kterou má většina z nás, že na dabing není čas, že se ve studiu často nepotká se svým hereckým partnerem, si prostě odmyslel a byl rád, že i nyní v dabingu může dostat hezkou práci a mít štěstí na dobrého režiséra," dodala.

Na přeloučské oslavy zavítala i herečka a dabérka Martina Hudečková, která letos byla členkou odborné poroty.
„Viděla jsem všech třicet nominovaných filmů. Jako člověk, který v dabingu takzvaně jede, tedy pracuje a ví, oč se tam jedná, v jakých šibeničních podmínkách díla vznikají, jak málo je na ně času, tak pak má pokoru k tomu, co jeho kolegové dělají. Zvláště, když jde o starší ročníky, tam bych ty ceny rozdávala skoro na potkání, protože vím, jaké úsilí to vše stojí," usmívala se Martina Hudečková, která v Přelouči před dabingovými oslavami stihla navštívit Domov U Fontány.

Milé překvapení

„Když jsem se dozvěděla, jaký bude průměrný věk návštěvníků besedy, tak mi spadlo srdce do kalhot. Ale byla jsem velmi mile překvapena nejen návštěvností. Když jsem pak odcházela, slyšela jsem za zavřenými dveřmi nějakou babičku, jak huláká na tu druhou, že to bylo moc pěkné povídání. To samozřejmě člověka moc potěší," uzavřela.