Město perníku bude hostit unikátní multižánrový festival – Oblaka fest. Jeho premiéra se odehraje už tuto sobotu na Cihelně na louce poblíž koupaliště a lanového centra.

Děti dramaturgy

„Festival je určen pro aktivní rodiče, kteří chtějí se svými dětmi sdílet společné zážitky a pořádně se u toho bavit. Je to taková akce, jež by měla stmelit celou rodinu," vysvětlil principál pardubického Oblaka festu Václav Mazal. „Moje děti byly v podstatě dramaturgy. Navštívil jsem dětské festivaly a byl jsem v roli hlídače. U nás by se měli bavit děti i rodiče vzájemně," sdělil principál Oblaka festu.

Pořadatel se dlouhé roky zná s principálem divadelně hudební skupiny Kašpárek v rohlíku Davidem Dvořákem. Uskupení pořádá rodinný festival v Třebovli na Kolínsku. Obdobné festivaly se konají také ve Velké Británii.

Budař i Tata Bojs

Kromě Kašpárka v rohlíku na festivalu v hudební sekci vystoupí Jan Budař a Tata Bojs. „Tata Bojs si připravili pro naše šapitó originální a jinde neviděnou akustickou verzi. Jejich zpěvák Milan Cais hraje i v Kašpárkovi," prohlásil Václav Mazal. Divadelní představení a nejrůznější show obstarají například herečka a mimka Vanda Hybnerová, pozvání přijalo rovněž loutkové Divadlo Drak nebo Divadlo MALÉhRY, kočovné divadlo tří hereček na volné noze.

Čtvrť svatého Kašpárka nabídne dětem, co běžně doma nejspíše dělat nesmějí. Mohou v botách skákat po „obří rajtovací posteli" a mlátit se vzájemně polštáři. Skákání je čeká i na trampolíně a mohou se také poprat s velkým nafukovacím kašpárkem.

Hovínková dílna

„Budeme tam mít také hovínkovou dílnu, což je výtvarná dílna, kde se nedělají kytičky a autíčka, ale hovínka podle svých představ," řekl produkční skupiny Kašpárek v rohlíku Michal Opočenský. Jedna festivalová scéna bude na také výletní lodi Arnošt z Pardubic. Důležité je podle pořadatelů i dobré jídlo. „Klasické festivalové menu, jen pivo a párek, tady rodiny s dětmi určitě nenajdou," upozornil principál premiérového Oblaka festu.

Na festivalu se představí mimo jiné i tvořivé dílny. V jedné z nich půjde o bubliny. „Půjde o výrobu multibublifuku, chlupatého bublifuku, bublinkový tisk a bublinkové malování," nechal se slyšet Václav Mazal.

Organizátoři pamatovali i na nepříznivé počasí. „V případě deštivého počasí se program uskuteční v šapitó, kam se vejde 850 lidí, dalších 200 až 300 diváků pojmou ostatní stany," uzavřel principál pardubického Oblaka festu.

(zr, čtk)