„Ona vlastně není ani tak nová, jako staronová. Získali jsme ji z kina Jas, které nyní prochází rekonstrukcí. Majitel budovy Marek Svatoš nám ji věnoval, stejně jako sedačky, na nichž teď budou sedávat návštěvníci Exilu,“ konstatovali členové Divadla Tří Tomáš Novotný, Ladislav Marek a Lukáš Udržal, kteří „exilovou“ oponu pokřtili před přemiérou svého částečně improvizovaného představení s názvem Trilogie. „Je krásná. Dlouho jsme na ni čekali,“ rozplýval se Lukáš Udržal, zatímco se Tomáš Novotný chopil lahve sektu, jímž členové Divadla Tří společně s novou šéfkou Exil Kateřinou Prouzovou „pokropili“ nový přírůstek v divadle.

„Oponě přeji, aby před ní vždycky bylo hodně diváků a aby se otevřela pokaždé včas. To proto, aby pak bylo i vidět na herce, kteří by na jevišti měli předvádět něco, co se bude publiku líbit,“ sdělila šéfka Exilu Kateřina Prouzová.

Slova chvály si v sobotu večer před celým sálem vyslechl i dárce opony a sedaček Marek Svatoš. „Vůbec jsem nečekal, že mi bude takhle veřejně poděkováno. Bylo příjemné sedět ve svých sedačkách,“ pousmál se majitel budovy Jasu.

„Těší mě, že mé věci mohou v Exilu dál dělat radost. Byla by škoda, pokud by se musely sedačky i opona z roku 1966 vyhodit. Kdyby mne však divadlo kontaktovalo o dva dny déle, už by nebylo co darovat,“ přiznal Marek Svatoš. „Je moc fajn, že Exil už má oponu, protože ta dělá divadlo,“ dodal.