„Název našeho turné je ukázkou klasické hravosti skupiny Monkey Business. Je otázkou, kdo vás štve víc, jestli manželka, berní úřad nebo uprchlíci. Ale modří už vědí, odkud vítr vane,“ reagoval Matěj Ruppert.

Pohostinné město

Z pardubického vystoupení měl výborné dojmy. „Publikum bylo fantastické. Byli jsme z toho úplně rozzáření. Pardubice znovu rozevřely svou náruč pohostinnosti,“ komentoval atmosféru v sále. „Okamžitě se do Pardubic stěhuji,“ vtipkoval Matěj Ruppert při koncertě a věnoval městu úryvek písně od Mariah Carey Without You, ve volném překladu Nemohu bez tebe žít. „Čím jsem starší, tak si stále víc uvědomuji, jaké jsem měl ohromné štěstí, že jsem potkal kolegy z kapely Monkey Business. Můžu se živit tím, co mě neuvěřitelně baví a naplňuje. Zároveň mám spoustu volného času na své blízké,“ podotkl zpěvák oblíbené formace, který čeká přírůstek do rodiny.

Boj proti lenosti

„Myslím, že jsme docela výkonná kapela, ale přece jen existuje pár faktorů, které nás trochu limitují. Jakmile člověk má rodinu, už si uvědomuje, že na světě není sám a musí se starat třeba o malé človíčky,“ vysvětloval Matěj Ruppert. „Navíc si maličko uvědomuji svou lenost. Zatím jsem se nenaučil s ní dostatečně dobře pracovat,“ usmíval se zpěvák Monkey Business. „Momentálně chystáme novou desku. Je hotových dvanáct nebo třináct skladeb včetně textů, které jsou potřeba pouze upravit. Během měsíce a půl jsem to nebyl schopný udělat,“ přiznal Matěj Ruppert, který je však na sebe přísný možná až příliš. „Je pravdou, že jsem byl na dovolené a pak nemocný, ale opravdu mě to teď dost tíží,“ dodal.

Žádné donucovací prostředky však prý zatím nepomáhají. „V dobách pradávných, kdy jsme ještě točili desky v kamenném studiu, které stálo ohromné peníze, jsme věděli, že máme měsíc a půl na nahrání celé desky. Přes to nejel vlak. Od třetího alba však točíme v domácím studiu u kolegy Romana Holého. Má to své ohromné výhody, ale i jednu drobnou nevýhodu. Chybí nám ten bič a Damoklův meč, který by člověka setnul, když něco nedodá v termínu,“ pravil zpěvák Monkey Business. Hudební výlety.

„Dříve jsme byli zvyklí řešit jakýkoliv problém nebo provozní záležitosti tak, že jsme si zavolali, sešli se za patnáct minut v hospodě, tam se zlili a všechno si vyříkali. To už dnes nejde. Vymyslet obal desky nebo název turné nelze přes e-mail. Tam už musí být nějaká interakce. A pak se ze stovky blbých hesel jedno ujme,“ popisoval proces tvorby Matěj Ruppert, který se rád vydává na výlety do různých hudebních žánrů. Jedním z nich bude i Galakoncert s hudební formací Pirate Swing Band Jiřího Ševčíka. Ten se uskuteční 1. prosince od 19 hodin v Sukově síni pardubického Domu hudby. „Takové výlety mě baví. Těším se na swingové úpravy známých písní. Jsem rád, že budu mít za sebou velké hudební těleso. Líbí se mi ten lehce nablýskaný svět, kdy si mohu vzít smoking a prožít pěkný večer. Bude to úplně něco jiného než koncert s Monkey Business. I to je dobré občas vyzkoušet. Ale stejně jako v případě každé skvělé dovolené je fajn, když se má člověk kam vracet,“ řekl Matěj Ruppert. „Přece jen jsou Monkey Business nejlepší českou kapelou. Je potřeba to brát jako fakt. Nemá cenu se proti tomu vzpouzet. A jsem rád, že i navzdory tomu jsme stále všichni zůstali skromní,“ uzavřel s úsměvem na rtech.

Tomáš Dvořák