Přednášející host František Šebek, bývalý dlouholetý ředitel Východočeského muzea, zavede posluchače na životní cestu tohoto „pardubického Cimrmana“, který učinil z Pardubic před sto lety na několik let centrum astronomické vzdělanosti v Čechách. „Na přednášku, která začíná v 19 hodin, zve Astronomická společnost Pardubice a pardubická hvězdárna,“ uvedl pro Deník tiskový tajemník Astronomické společnosti Petr Horálek.

Krausův život byl prý neuvěřitelný

„Ačkoliv barona Krause, tohoto pokrokového občana Pardubic, mnoho lidí v dnešní době nezná, byl jeho život neuvěřitelný,“ uvádí svou přednášku František Šebek. „Ačkoliv nevymyslel žárovku, nesestrojil létající stroj nebo nevynalezl auto, jeho největší podíl byl na popularizaci vědy na začátku dvacátého století. Jako jeden z mála začal jezdit na motorce, sjíždět horské hřebeny na lyžích, hrát tenis, pokoušel se i sestrojit zmíněné letadlo a věnoval se astronomii. Dodnes si můžeme pročítat jeho zápisníky se zákresy slunečních skvrn a vžít se do jeho role. Jako pardubický rodák se zasloužil také o stavbu východočeského divadla a spousty dalších věcí, o kterých se můžete dozvědět právě na této přednášce,“ zve návštěvníky František Šebek.

František Šebek je pardubický historik specializující se na české dějiny středověku a raného novověku se zaměřením na východní Čechy, muzeologii, okrajově numismatiku a heraldiku.