V příštím týdnu v pondělí a ve středu vždy od 19.30 hodin jsou v Sukově síni pardubického Domu hudby na programu dvou abonentních koncertů Komorní filharmonie Pardubice díla Leoše Janáčka, Richarda Strausse a Ludwiga van Beethovena.
Jako sólistu Straussova hobojového koncertu pozvali filharmonici předního umělce mladé generace Viléma Veverku, taktovky se ujme výrazný český dirigent Jakub Klecker.
Ve středu zve filharmonie posluchače do Domu hudby na tradiční besedu s protagonisty koncertu s názvem INTRODUKCÆ. Pořad začíná v 18.30 hodin a vstup je volný.

Janáček na úvod

„Úvod obou koncertů bude patřit Suitě pro smyčce Leoše Janáčka. Ten byl modernistou hledajícím novou hudební řeč a procházejícím komplikovaným vývojem. Suita pro smyčce je dílem z Janáčkova mládí, vznikla už v roce 1877 a je vlastně jeho vůbec první známou dochovanou instrumentální skladbou. Toto rané dílko třiadvacetiletého skladatele působí jako milá a upřímná citová výpověď, z níž dýchá lyrika," prohlásil dramaturg Komorní filharmonie Pardubice Bohuslav Vítek.
Druhým autorem večera je pozdní německý romantik Richard Strauss. Jeho tvorba je velmi různorodá, ale propojuje ji skvělé instrumentační umění, uplatněné nejen ve velkých partiturách hudebních básní a oper.

Hýří všemi barvami

„Hudbu, která doslova hýří všemi barvami, komponoval Strauss zejména ve svém mladém věku, ale v podstatě jí zůstal věrný až do své smrti. Dva roky po válce – ke konci svého života – žil Richard Strauss ve Švýcarsku. V té době vznikl Koncert pro hoboj a orchestr, který nyní vybrala pro své posluchače Komorní filharmonie," řekl Bohuslav Vítek.

Podle jeho slov se jedná o dílo naplněné klidem a vyrovnaností, až mozartovsky zářivé. „Skladba je pohodová pro posluchače, ale o to náročnější je pro interpreta, jehož part vyžaduje mimořádné mistrovství. V úloze sólisty se s pardubickým orchestrem představí přední český umělec svého oboru, sólohobojista Filharmonie Brno Vilém Veverka," informoval náš Deník dramaturg orchestru.
Ještě v dobách konzervatorních studií se Vilém Veverka v roce 1996 stal laureátem mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga.
Jeho prozatím nejvýznamnějším soutěžním úspěchem je vítězství v jedné z nejprestižnějších hobojových soutěží – Tokyo/Sony Music Foundation  v roce 2003.

Osmá symfonie

Koncerty vyvrcholí Osmou symfonií Ludwiga van Beethovena. „V ní Beethoven prezentuje svůj specifický humor, předkládaný s nevídaným mistrovstvím, které spočívá i ve stručnosti hudební výpovědi. Nechybí ani nečekané gagy, melodická nápaditost, až recesivní pohrávání si s jednoduchým tématem a především naprosto netradiční a nečekaný závěr, který je jedním z nejefektnějších završení, s jakými se v Beethovenově tvorbě můžeme setkat," uvedl Bohuslav Vítek.

Mladý dirigent

Na dirigentský stupínek pozvala filharmonie jednoho z nejvýraznějších představitelů naší současné dirigentské školy Jakuba Kleckera. Hudební fakultu AMU v Praze vystudoval ve třídě Jiřího Bělohlávka a Tomáše Koutníka.
Ještě v době studií, v roce 2004, debutoval se Smetanovou operou Braniboři v Čechách v brněnském Národním divadle. Ve stejné době se stal uměleckým vedoucím Brněnského dětského sboru Kantiléna, s nímž absolvoval řadu zahraničních turné a dosáhl s ním řady úspěchů na prestižních mezinárodních soutěžích.

„V roce 2006 také začala jeho pravidelná spolupráce s Filharmonií Brno, se kterou se také dvakrát zúčastnil koncertního turné po Japonsku. Od roku 2007 je dirigentem Janáčkovy opery Národního divadla, kde nastudoval řadu titulů české a světové operní a baletní tvorby," uzavřel dramaturg filharmonie.