Po čertech andělské zpívání je název vánočního koncertu, který se uskuteční ve čtvrtek 6. prosince v 18 hodin v Hudebním sále pardubické radnice.

Čtvrt století pod  jedním vedením

Na koncertě se představí dětský pěvecký sbor Carmina ze základní školy Polabiny II pod vedením sbormistryně Ivany Bednářové. Ta sbor vede už  pětadvacet let a koncert je tak i oslavou jejího výročí.
Akce navodí vánoční atmosféru pásmem koled. Zazní známé skladby Půjdem spolu do Betléma, Slyšte, slyšte, pastuškové, Chtíc, aby spal nebo třeba Nesem vám noviny.
Pardubický sbor se ale nebojí ani takové klasiky, jako je třeba oblíbená Tichá noc. A to dokonce v původním německém znění.
Na klavír zítra zahraje Ondřej Hromádko, na trubku Luboš Hron a na housle Marie Sychrová.

Děti s výborným hudebním sluchem

Polabinská základní škola, při které sbor působí, je jedinou základní školou na Pardubicku se zaměřením na rozšířenou hudební výchovu. „Do našich hudebních tříd děláme nábor už v mateřských školách, paní učitelky vybírají děti s výborným hudebním sluchem," uvádí ředitelka školy  Jana Smetanová.
„Sborovému zpěvu se věnují děti už od prvních tříd. Získají základy hudební nauky a sborového zpěvu, někteří s úspěchem absolvují  pardubickou  konzervatoř, řada z nich ukončí studium na vysokých uměleckých i jiných školách a mnoha dalším se stane hudba nedílnou součástí jejich života," dodává ředitelka školy.

Sbor sklízí úspěchy v Česku i zahraničí

Carmina se během své existence dočkala řady ocenění v celostátních soutěžích. Koncertovat jezdí i do zahraničí a pochvaly se jí dostává také od široké veřejnosti. (dos)